Amit a nyugdíjbiztosítási adategyeztetésről tudni kell

2021. március 13. 07:22 | behir

Naptári évenként egyszer bárki kérheti a nyugdíjbiztosítási adatainak igazolását.

A nyugdíj adategyeztetési eljárás kiemelt célja, hogy az ügyfelek a nyilvántartásban szereplő adataikról részletes és pontos tájékoztatást kapjanak. A hatóság az eljárás során beszerzi a nyilvántartásban esetlegesen nem szereplő adatokat és korrigálja a téves, hibás információkat. A nyugdíj-megállapítás folyamata így gyorsabbá és egyszerűbbé válik.

Az 1965 előtt született korosztály esetében a hivatalból indult adategyeztetési eljárás az ügyek döntő többségében már befejeződött. Így őket már csak a nyugdíjkorhatár betöltése előtt három évvel keresik hivatalból adategyeztetésre.

Évente egy alkalommal viszont – Ügyfélkapun keresztül –, életkortól függetlenül bárki kérheti a nyugdíjbiztosítási adatainak igazolását. Az illeték és költségmentes eljárás a https://nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu/hu/ honlapon, a „Kérelem adategyeztetési eljárás iránt” elnevezésű űrlap becsatolásával kezdeményezhető.

Ha a kérelmező korábban az Európai Unió más tagállamában, az Európai Gazdasági Térséghez tartozó államban vagy szociálpolitikai, illetve szociális biztonsági egyezményben részes államban (például Kanada, Ausztrália, Japán, Montenegró, Oroszország, Szerbia, Ukrajna) is dolgozott, a „Kérelem nemzetközi” elnevezésű nyomtatványt kell beküldeni.

A nyugdíj adategyeztetési eljárás minden esetben határozattal zárul, ez tartalmazza az elismerhető szolgálati időt, a Nők 40 kedvezményes nyugdíjához a jogosultsági időt, a korkedvezményes időt és a nyugdíj alapjául szolgáló kereseteket is.

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

További programok »

FEL