Hogyan dolgozhatunk nyugdíj és nyugdíjszerű ellátások mellett?

2018. május 21. 10:42 | behir.hu

Az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személyek a versenyszférában korlátozás nélkül vállalhatnak munkát.

Az öregségi nyugdíj megállapításának egyik feltétele, hogy az igénylő azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, meghatározott biztosítással járó jogviszonyban (például munkaviszonyban, megbízási jogviszonyban, stb.) nem állhat. Az egyéni és társas vállalkozó, valamint a mezőgazdasági őstermelő esetében nincs szükség a biztosítással járó jogviszony megszüntetésére.

Az öregségi nyugdíj megállapítását követően a versenyszférában korlátozás nélkül újra létesíthető munkaviszony, vagy más munkavégzésre irányuló jogviszony.

Ugyanakkor, ha a nők kedvezményes nyugdíjában, korhatár előtti ellátásban, vagy szolgálati járandóságban részesülő személy a reá irányadó nyugdíjkorhatár elérését megelőzően biztosítással járó jogviszonyban áll és az általa fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladja a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosát, azaz 2018. évben a 2 484 000 forintot, a keretösszeg elérését követő hónap első napjától az adott tárgyév december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig az ellátás folyósítását szüneteltetni kell.

Az öregségi nyugdíj folyósítását szintén szüneteltetni kell, ha a nyugdíjas - előzetes kormányzati engedéllyel - a közszférában például közalkalmazotti jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, állami szolgálati jogviszonyban, vagy közszolgálati jogviszonyban áll.

Fontos tudni, hogy más szabály vonatkozik a megváltozott munkaképességű személyekre. A rehabilitációs, illetve a rokkantsági ellátást ugyanis meg kell szüntetni, ha az ellátásban részesülő keresőtevékenységet folytat, és jövedelme három egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát.

 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

További programok »

FEL