Nyugdíj és öngondoskodás

2018. május 27. 18:50 | behir.hu

A kötelező társadalombiztosítás rendszerében a biztosított az egyéni felelősség elvének megfelelően, törvényben meghatározott járulékfizetési kötelezettség alapján szerezhet jogot saját maga és törvényben meghatározott hozzátartozója javára az egyes társadalombiztosítási ellátásokra, így például öregségi nyugdíjra.

 

A társadalombiztosítási nyugdíj jövőbeni kiegészítése céljából számos támogatott megtakarítási forma áll rendelkezésre, melyekkel célszerű már fiatal korban megismerkedni. A jövő biztonsága érdekében különösen fontos a tervezés, az előtakarékoskodás, az állam által is támogatott öngondoskodási lehetőségek megismerése, a támogatások, kedvezmények igénybe vétele.

 

A nyugdíjas évek pénzügyi tervezését érdemes már aktív keresőkorban elkezdeni. A nyugdíj célú előtakarékosságnak három fő formája ismert, az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj-előtakarékossági számla és a nyugdíjbiztosítások. Elsőként a közel 25 éves múlttal rendelkező önkéntes nyugdíjpénztárakkal célszerű megismerkedni.

 

Az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárak a szociális biztonságot szolgáló rendszerek részeként intézményes formát adnak az öngondoskodásnak, az önkéntesség, a szolidaritás, és a kiszámíthatóság elve alapján. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás elsődleges célja a nyugdíjas évek anyagi biztonsága, és az életszínvonal emelése. A nyugdíjkorhatár elérését követően a nyugdíjpénztári megtakarítás adómentesen hozzáférhető.

 

Érdemes már az első munkahely megszerzésekor önkéntes nyugdíjpénztári tagságot létesíteni, melyre már 16 éves kortól lehetőség van. Az egyéni tagdíj befizetések után 20 százalékos, évi maximum 150 ezer Ft-os adókedvezmény igényelhető. Előnyös, hogy ehhez a munkáltató is hozzájárulhat a tagdíj részleges vagy teljes átvállalásával.

 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

További programok »

Itthon

Szemléletformálás – játékosan oktatnak környezetvédelemre Békéscsabán

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület a Föld napja alkalmából egy saját készítésű társasjátékon keresztül mutatta meg a gyerekeknek a környezetvédelem rejtelmeit április 22-én. A Körösök Völgye Látogatóközpontban a diákok sokat beszélhettek tapasztalataikról, miközben játékosan új tudást is szereztek.
13:03
FEL