Hogyan ellenőrizhetjük a nyugdíjra jogosító szolgálati időt?

2018. szeptember 29. 17:42 | behir.hu

Több mint 5 éve adategyeztetési eljárás keretében is történhet a nyugdíjra jogosító szolgálati idő, és a nyugdíj alapjaként figyelembe vehető keresetek elismerése.

Az egyeztetési eljárás legfontosabb célja, hogy a leendő nyugdíjasok a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő biztosítási jogviszonyaikról, azaz ledolgozott, valamint egyéb, szolgálati időként elismerhető éveikről, a nyugdíjnál figyelembe vehető kereseteikről aktív korban - akár évtizedekkel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt - tájékoztatást kapjanak.

Az eljárás célja továbbá, hogy a nyugdíjnyilvántartásban nem, vagy hibásan szereplő, illetve hiányzó adatok minél hamarabb beszerzésre, kiegészítésre, a téves adatok pedig javításra, törlésre kerülhessenek.

Az egyeztetési eljárást a fővárosi/megyei kormányhivatalok kerületi/járási hivatalai hivatalból, illetve elektronikus ügyintézés keretében benyújtott kérelemre folytatják le. Egyeztetési eljárás megindítása iránt kérelem évente egy alkalommal nyújtható be. Kérelemre az eljárás kizárólag ügyfélkapun keresztül indítható meg.

Az eljárás során a nyugdíjbiztosítási szerv az ügyfelet nyilatkozattételre hívhatja fel, adatokat kérhet be, bizonyítási eljárást folytathat le, illetve adóhatósági eljárást is kezdeményezhet.

Az eljárás határozattal zárul, mely tartalmazza az érintett személy elismerhető szolgálati idejét, a nők kedvezményes nyugdíjához figyelembe vehető jogosultsági időt, korkedvezményes időt, és a nyugdíj megállapításánál figyelembe vehető kereseteket, egyéb tényeket. Az adategyeztetés eredményeként a nyugdíj elbírálásának folyamata gyorsabbá válik, a nyugdíjak megállapítására és folyósítására hamarabb kerülhet majd sor.

A kérelem és az eljárás részletes szabályai elérhetőek az alábbi honlapról: http://www.bekesijarasok.hu/adategyeztetesi-eljaras.

 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

 

További programok »

FEL