A nyugdíjmegállapítás új szabályai

2018. szeptember 12. 06:41 | behir

Egyszerűbb lett a nyugdíjba vonulás, 2018. július 26. napjától már nem kell megszüntetni a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyokat az öregségi nyugdíj, a nők kedvezményes nyugdíja és a korhatár előtti ellátás igénybevételéhez sem.

A kedvező változást  követően öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki a születési évének megfelelő – a nyugdíjtörvényben meghatározott - öregségi nyugdíjkorhatárt  betöltötte, és legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik.

Az öregségi nyugdíjkorhatár nem változott. Az a személy, aki 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. napon, aki pedig 1955-ben született, a 64. életévének betöltése napjától veheti igénybe az ellátást. Az 1956-ban született személyek esetében a korhatár a 64. életév betöltését követő 183. nap, míg az 1957-ben vagy azt követően született személyek esetében a betöltött 65. életév.

Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül továbbra is jogosult az a nő is, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és 2018. július 25. napját követően a kedvezményes nyugdíj megállapításának már nem feltétele a biztosítási jogviszony (munkaviszony, megbízási jogviszony, stb.) megszüntetése.

A korhatár előtti ellátás, az átmeneti bányászjáradék valamint a táncművészeti életjáradék igénylése esetén is érvényesül a kedvező új szabály.

 

Ugyanakkor fontos tudni, hogy azokban az esetekben, amikor a nyugellátás, illetve a korhatár előtti és egyéb ellátás megállapításának a kezdő napja 2018. július 26. előtti, az ellátásra jogosultság kezdő napján hatályos feltételek az irányadóak, tehát az ellátás csak a meghatározott biztosítási jogviszonyban nem álló igénylő számára állapítható meg.

 

Az igénybejelentő lap Békéscsabán a Luther u. 3. sz. alatt beszerezhető, illetőleg letölthető és kitölthető formátumban megtalálható a  Magyar Államkincstár honlapján: http://nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu/hu/.

 

Dávid Ferenc  főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

További programok »

Itthon

Zsinórban harmadjára nyerte meg a Téli Kupát a Gyöngy Presszó - galériával

A békéscsabai önkormányzat hagyományosan, immár 37. alkalommal szervezte meg a téli teremlabdarúgó bajnokságot, amelynek döntője vasárnap a Békéscsabai Evangélikus Sportcsarnokban zajlott. A DECHATLON Téli Kupa utolsó játéknapján a Gyöngy Presszó csapata végzett az első helyen, zsinórban harmadjára.
2020. február 23. 20:13
FEL