Munka és nyugdíj - amit a kereseti korlátról tudni kell

2019. február 9. 10:07 | behir

Az egyszerűbb nyugdíjba vonulás mellett a nyugellátás melletti foglalkoztatás is kedvezőbb lett.

Idén már a munkaviszony keretében foglalkoztatott nyugdíjas munkavállalók, így a nők kedvezményes nyugdíjában (Nők 40) részesülők is korlátlanul dolgozhatnak a versenyszférában.

Fontos azonban tudni, hogy a Nők 40 programban részvevők esetében a kedvező szabály kizárólag a Munka Törvénykönyve szerinti munkaviszony esetén érvényesül.  Így tehát ha a nők kedvezményes nyugdíjában, a korhatár előtti ellátásban, vagy szolgálati járandóságban részesülő személy a nyugdíjkorhatár elérését megelőzően biztosítással járó jogviszonyban áll és a nyugdíjjárulék alapja (jövedelme) meghaladja a minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát, azaz 2019 évben a 2.682.000 forintot, az ellátás folyósítását szüneteltetni kell. Ez azt is jelenti, hogy idén az érintettek havi 223.500 forintos munkabér mellett a teljes nyugdíjat is megkapják.

A nyugdíjkorhatárt idén az 1955-ben születettek érik el, esetükben ez a 64. életév betöltése.

Lényeges, hogy az öregségi nyugdíj folyósítását továbbra is szüneteltetni kell, ha a nyugdíjas - előzetes kormányzati engedéllyel - a közszférában például közalkalmazotti jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, vagy közszolgálati jogviszonyban dolgozik.

A keresőtevékenység korlátozása másként, de vonatkozik a megváltozott munkaképességű személyekre is. Akár teljes munkaidőben, napi 8 órában is lehet dolgozni. Ugyanakkor a rehabilitációs, illetve a rokkantsági ellátást meg kell szüntetni abban az esetben, ha az ellátott keresőtevékenységet folytat (például munkaviszonyt létesít, vagy megbízási jogviszony keretében munkát végez, vállalkozói tevékenységet folytat), és jövedelme három egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát, azaz 223.500 forintot.

                                                                                                                         

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

 

További programok »

Itthon

FEL