Hogyan tájékozódhatunk a jövőbeni nyugdíjunkról?

2019. február 24. 17:39 | behir

Az egyeztetési eljárás kiemelt célja, hogy az ügyfelek, leendő nyugdíjasok a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő adataikról tájékoztatást kapjanak.

 

Idén év végéig az 1957-1959-es korosztály ismételten értesül a ledolgozott, nyugdíjra jogosító éveiről, a nyugdíj megállapításánál figyelembe vehető kereseteiről. Az eljárás hivatalból indul, az érintetteknek nem  kell kérelmet benyújtaniuk. Amennyiben valamely időszak adatai nem szerepelnek a nyilvántartásban, az ügyfél az eljárás során azokat igazolhatja,  így a  téves adatok javítására, törlésére is lehetőség nyílik.

 

Az egyeztetési eljárás lefolytatása évente egy alkalommal, életkortól függetlenül, kérelem benyújtásával is kezdeményezhető, azonban fontos tudni, hogy a kérelem kizárólag ügyfélkapun keresztül nyújtható be.

 

Abban az esetben, ha a kérelmező korábban az Európai Unió más tagállamában, az Európai Gazdasági Térséghez tartozó államban vagy szociálpolitikai, illetve szociális biztonsági egyezményben részes államban (például Dél-Korea, India, Japán, Montenegró, Oroszország, Szerbia, Ukrajna, stb.) is dolgozott, a „Kérelem nemzetközi” elnevezésű nyomtatványt kell beküldeni.

 

Az elektronikus ügyintézés számos előnnyel jár, de lehetőség van akár a Call Center szolgáltatás igénybe vételére a 80/20-54-44 zöldszámon, ezen túlmenően pedig személyes egyeztetéshez előzetesen időpont is foglalható: https://idopontfoglalo.onyf.hu/

 

Az egyeztetési eljárás ügyintézési határideje hetvenöt nap. Az eljárás határozattal zárul, mely tartalmazza az elismerhető szolgálati időt, a Nők 40 kedvezményes nyugdíjához a jogosultsági időt, a nyugdíj alapjául szolgáló kereseti és egyéb adatokat.

Az öregségi nyugdíj várható összegének kiszámítását online nyugdíj-kalkulátor is segíti. Az alkalmazás elérhetősége: https://kalkulator.onyf.hu

 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

 

További programok »

Itthon

Opauszki Zoltán: Öt-hét éven belül akár szintet ugorhatunk a turizmusban

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület a közelmúltban tartotta közgyűlését a Szlovák Tájházban, ahol megtárgyalták Békéscsaba turizmusfejlesztési koncepcióját is. Az egyesület elnökével, Opauszki Zoltánnal erről, valamint a térségben rejlő turisztikai lehetőségekről beszélgetett a 7.Tv Csabai Forgatag című műsorában Csiffáry Zsuzsanna műsorvezető.
13:47
FEL