Mitől függ a nyugdíj összege?

2019. október 23. 17:48 | behir

Az öregségi nyugdíj összegét az elismert szolgálati idő, és a figyelembe vehető havi átlagkereset alapján kell megállapítani.

A nyugdíj kiszámításánál az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazás kezdő időpontjáig elért, nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereseteket, jövedelmeket kell figyelembe venni.

A nyugdíj mértéke ennek megfelelően a ledolgozott évek, gyermekneveléssel eltöltött és egyéb, jogszabályban meghatározott időszak alapján, százalékos mértékben kerül meghatározásra. Abban az esetben, ha valaki a minimális, 20 év nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető szolgálati időt szerzett, öregségi nyugdíjának összege az ellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset 53 százaléka lesz. 35 év esetén 73 százalékos, 40 év esetén pedig már 80 százalékos mértékű lesz az ellátás.

A járulékfizetésnek a nyugdíj megállapításánál is fontos szerepe van. A biztosítással járó jogviszony, így például a munkaviszony 1997. december 31. napját követő időtartama akkor számít szolgálati időnek, ha erre az időszakra a nyugdíjjárulékot a munkavállalótól levonták, az egyéni vállalkozók, társas vállalkozók esetében pedig csak akkor, ha azt be is fizették. 

Az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset megállapítása során a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet a nyugdíjazást megelőző naptári év, azaz idén a 2018. év kereseti szintjéhez kell igazítani, ezt nevezzük valorizációnak. Ez egy nagyon lényeges szabály, hiszen fontos a keresetek értékmegőrzése.

Fontos azt is megemlíteni, hogy a társadalombiztosítási nyugdíj összegének jövőbeni kiegészítése céljából számos támogatott megtakarítási forma áll rendelkezésre. A jövő biztonsága érdekében különösen fontos a tervezés, az előtakarékoskodás, az állam által is támogatott öngondoskodási lehetőségek megismerése, a kedvezmények igénybe vétele.

 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

További programok »

Itthon

Nem sikerült elhúzni

Egy autót húzott maga után egy férfi Sarkadon. Észrevette ezt egy szolgálaton kívüli rendőr, aki a gyanús esetről azonnal értesítette a kollégáit. A rendőrjárőrök az ellenőrzéskor megállapították, hogy a forgalomból kivont járművet egy lakatlan ház udvaráról lopták el.
2022. január 28. 18:46
FEL