Mitől függ a nyugdíj összege?

2019. október 23. 17:48 | behir

Az öregségi nyugdíj összegét az elismert szolgálati idő, és a figyelembe vehető havi átlagkereset alapján kell megállapítani.

A nyugdíj kiszámításánál az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazás kezdő időpontjáig elért, nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereseteket, jövedelmeket kell figyelembe venni.

A nyugdíj mértéke ennek megfelelően a ledolgozott évek, gyermekneveléssel eltöltött és egyéb, jogszabályban meghatározott időszak alapján, százalékos mértékben kerül meghatározásra. Abban az esetben, ha valaki a minimális, 20 év nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető szolgálati időt szerzett, öregségi nyugdíjának összege az ellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset 53 százaléka lesz. 35 év esetén 73 százalékos, 40 év esetén pedig már 80 százalékos mértékű lesz az ellátás.

A járulékfizetésnek a nyugdíj megállapításánál is fontos szerepe van. A biztosítással járó jogviszony, így például a munkaviszony 1997. december 31. napját követő időtartama akkor számít szolgálati időnek, ha erre az időszakra a nyugdíjjárulékot a munkavállalótól levonták, az egyéni vállalkozók, társas vállalkozók esetében pedig csak akkor, ha azt be is fizették. 

Az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset megállapítása során a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet a nyugdíjazást megelőző naptári év, azaz idén a 2018. év kereseti szintjéhez kell igazítani, ezt nevezzük valorizációnak. Ez egy nagyon lényeges szabály, hiszen fontos a keresetek értékmegőrzése.

Fontos azt is megemlíteni, hogy a társadalombiztosítási nyugdíj összegének jövőbeni kiegészítése céljából számos támogatott megtakarítási forma áll rendelkezésre. A jövő biztonsága érdekében különösen fontos a tervezés, az előtakarékoskodás, az állam által is támogatott öngondoskodási lehetőségek megismerése, a kedvezmények igénybe vétele.

 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

További programok »

Itthon

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület ad otthont az új ifjúsági irodának

Szombaton rendezte meg a Ligeti vásárt a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, amelyen ismét szemléletformáló családi illetve gyermekprogramok valósult meg. Pócsi Gabriella, az egyesület munkaszervezet-vezetője kihangsúlyozta, hogy elsődleges céljuk az, hogy a családosoknak is biztosítani tudják a kikapcsolódási lehetőségeket. A családi napok legfontosabb eleme, hogy a helyi adottságokat kihasználva minél több aktív sportolási lehetőséget kínáljanak az érdeklődőknek.
18:05
FEL