Öregségi nyugdíj igénylése korhatár előtti ellátásban részesülőknek

2019. december 7. 08:32 | behir

Öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki a születési évének megfelelő öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik. 

Idén az 1955-ben, jövő júliustól pedig az 1956-ban született korosztály éri el a nyugdíjkorhatárt. Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül továbbra is jogosult az a nő, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik. Öregségi teljes nyugdíj iránti igényt terjeszthetnek elő azok a személyek is, akik korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban vagy rokkantsági ellátásban részesülnek.

Ha a korhatár előtti ellátásban részesülő személy, és a szolgálati járandóságban részesülő személy az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, ettől az időponttól az ellátás, illetve a járandóság - csökkentés nélküli - összegét öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani részére.

Az öregségi nyugdíj folyósítása esetén a nyugdíjas - a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül - kérheti az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítását, ha a korhatár előtti ellátásban, illetve szolgálati járandóságban részesülés időtartama alatt legalább 365 nap szolgálati időt szerzett. Fontos tudni, hogy annak, aki az előzőek szerinti szolgálati időt nem szerezte meg, de újraszámítást szeretne, nyugdíjigényét a korhatár betöltését megelőzően kell benyújtania.

Az öregségi nyugdíj megállapítása esetén a megváltozott munkaképességen alapuló rokkantsági ellátást vagy rehabilitációs ellátást meg kell szüntetni. A rokkantsági ellátás öregségi nyugdíjként történő továbbfolyósítására az 1955-ben született személyek esetében már nincs mód.

A nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően, különösen a korhatár előtti ellátásban vagy rokkantsági ellátásban részesülőknek célszerű a nyugdíjbiztosítási ügyfélszolgálaton, Békéscsabán a Luther u. 3. sz. alatt tájékozódniuk.                                                                        

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

További programok »

FEL