Így igényelhető az öregségi nyugdíj

2021. december 11. 06:26 | behir

Jövő januártól az 1957-ben született korosztály éri el az öregségi nyugdíjkorhatárt, ami esetükben a 65. életév betöltése.

Az öregségi nyugdíj a korhatár betöltését követően és legalább húsz év szolgálati idő megszerzése esetén jár.  Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik. A nyugdíj megállapításának nem feltétele a munkaviszony megszüntetése, és a nyugdíj mellett egyéni vagy társas vállalkozói tevékenység is folytatható.

A nyugellátás a jogosultsági feltételek fennállása esetén visszamenőleg az igénybejelentés időpontját megelőző hatodik hónap első napjától állapítható meg.

Tizenharmadik havi nyugdíjra jövőre az lesz jogosult, aki idén legalább egy napra, valamint jövő januárjára társadalombiztosítási nyugellátásban részesül. 

A nyugellátás iránti igényt kizárólag az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, vagy elektronikus űrlapon kell előterjeszteni. Az igénybejelentő lap benyújtásával egyidejűleg közölni kell az azonosításhoz szükséges adatokat, a TAJ számot, valamint célszerű csatolni a társadalombiztosítási nyilvántartásban nem szereplő jogviszonyok bizonyításához felhasználni kívánt iratokat (munkaviszonyról kiállított igazolás, munkakönyv, leckekönyv, katonakönyv, szakmunkás-tanulói bizonyítvány).

Az igénybejelentő lap beszerezhető a kormányhivatal nyugdíjbiztosítási ügyfélszolgálatán, Békéscsabán a Luther u. 3. sz. alatt. A nyomtatvány és az űrlap letölthető és kitölthető formátumban megtalálható a  magyarorszag.hu honlapon: https://www.magyarorszag.hu/szuf_fooldal#szolgaltatas_lista,NY.TA 

A nyugdíj ügyintézéshez időpontfoglaló is elérhető: https://idopontfoglalo.onyf.hu/

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály   

További programok »

Itthon

Vetélkedővel hozták közelebb az egészségügyet a középiskolásokhoz

A Szenvedélyünk az egészség elnevezésű vetélkedőt 28 évvel ezelőtt találták ki a Békéscsabai Védőnői szolgálat munkatársai azért, hogy a középiskolán kívül is hasznos információhoz juttassák a fiatalokat. A rendezvénynek idén a Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont, két év kihagyást követően.
16:54
FEL