Hasznos tudnivalók az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságról

2022. január 20. 14:52 | behir

Az egészségbiztosítás keretében nyújtott egészségügyi ellátásokat a biztosítottak és az egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek vehetik igénybe.

A biztosítottak, így például a munkavállalók, vállalkozók, őstermelők a társadalombiztosítás keretében valamennyi tb ellátásra jogosultságot szerezhetnek. A jogosultak a táppénz, baleseti ellátás, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, vagy öregségi nyugdíj mellett természetesen az egészségügyi szolgáltatást is igénybe vehetik.

A nyugdíjasok, megváltozott munkaképességű személyek, kiskorúak, tanulók, nappali tagozatos főiskolások, egyetemisták és más nyilvántartásba bejelentett személyek szintén jogosultak az egészségbiztosítás által finanszírozott egészségügyi ellátásokra.

Abban az esetben, ha megszűnik a munkaviszony, vagy a tanuló, hallgató diákigazolványa már nem érvényes, akkor az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság is érvényét veszti. Ha az érintett arra más jogcímen, például társadalombiztosítási ellátásban, rehabilitációs ellátásban részesülőként, szociálisan rászorultként nem szerez jogot, havonta 8 400 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Ha a felhalmozott egészségügyi szolgáltatási járuléktartozás meghaladja a járulék összegének hatszorosát, akkor érvénytelenné válik a TAJ szám.  Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi szolgáltatás a továbbiakban térítésmentesen nem vehető igénybe és a tartozást is rendezni kell.

Fontos tudni, hogy a külföldön munkát vállalóknak biztosításuk létrejöttét és annak megszűnését 15 napon belül be kell jelenteniük a kormányhivatalhoz.

A bejelentés alapján az EGT tagállamaiban, Svájcban, nemzetközi szervezetnél, vagy egyezményes államban (például Szerbia, Montenegró, India, Japán) foglalkoztatottak Magyarországon mentesülnek a járulékfizetési kötelezettség alól.

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály                       

További programok »

Itthon

Vetélkedővel hozták közelebb az egészségügyet a középiskolásokhoz

A Szenvedélyünk az egészség elnevezésű vetélkedőt 28 évvel ezelőtt találták ki a Békéscsabai Védőnői szolgálat munkatársai azért, hogy a középiskolán kívül is hasznos információhoz juttassák a fiatalokat. A rendezvénynek idén a Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont, két év kihagyást követően.
16:54
FEL