Tudnivalók a méltányosságból adható pénzbeli egészségbiztosítási ellátásokról

2022. november 28. 16:09 | behir

Méltányosságból csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj és táppénz akkor állapítható meg a biztosított részére, ha az ahhoz szükséges biztosítási idővel nem rendelkezik.

A csecsemőgondozási díjra (CSED), illetve a gyermekgondozási díjra (GYED) való jogosultsághoz 365 nap biztosítási idő megszerzése szükséges, tehát ennél rövidebb esetén csak méltányosságból állapítható meg az ellátás. Az ellátás alapja a CSED és GYED vonatkozásában nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresét, azaz idén a 400 000 forintot. A CSED mértéke az így kiszámolt naptári napi alap 100, míg a GYED annak 70 százaléka.

Táppénz méltányosságból akkor állapítható meg, ha a beteg a keresőképtelenségét megelőző időszakban a szükségesnél rövidebb biztosítási idővel rendelkezik.

A méltányosság beteg gyermek ápolása esetén is gyakorolható, vagyis, ha a biztosított szülő a gyermek életkorához kötött, jogszabályban meghatározott gyermekápolási táppénz napjainak számát kimerítette, de gyermekének betegsége, ápolása miatt a szülő továbbra is keresőképtelen. Amennyiben a szülő 12 éves vagy annál idősebb, de 18 évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja, vagy a gyermekével együtt van kórházban, az igazolt keresőképtelenség esetén részére a táppénz méltányosságból szintén megállapítható.

A méltányosságból megállapított táppénz összege nem lehet magasabb a táppénz általános szabályok szerinti 50 vagy 60 százalékos mértékénél, illetve nem haladhatja meg a táppénz napi maximalizált összegét, idén a 13 333,33 forintot.

A biztosított a méltányossági kérelmet a foglalkoztatójához nyújthatja be. A foglalkoztatónak a kérelmet a kézhezvételtől számított 5 napon belül kell továbbítania a kormányhivatalhoz.

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

További programok »

Itthon

Fiktív vevőkkel trükköztek a gépjárműalkatrész-kereskedők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre. Az ilyen adásvételek azonban az eladók felelősségét is felvetik. A jelenség visszaszorítására a NAV folyamatosan ellenőrzi a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelmét.
18:55
FEL