Hasznos tudnivalók a GYES-ről

2022. október 15. 06:21 | behir

Gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) igényelhető a gyermek 3. életévének betöltéséig, ikergyermekeknél a tankötelessé válás évének végéig, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek esetén a 10. életév betöltéséig.

A GYES megállapításához – a gyermekgondozási díjjal (GYED) szemben – nincs szükség előzetes biztosítási idő igazolására, alanyi jogon jár, és a gyermekkel közös háztartásban élő bármelyik szülő igényelheti. Az ellátásra jogosult lehet a kiskorú szülő és a gyám is.

A gyermek neveléséhez segítséget jelent az is, hogy a nagyszülő is jogosultságot szerezhet a GYES-re, ha az egyéb feltételeken túl, a gyermek az első életévét betöltötte, és a gyermek gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik. A nagyszülő részére megállapítható GYES igénybevételéhez a szülőknek írásban nyilatkozniuk kell arról, hogy a GYES-ről lemondanak, egyetértenek az ellátásnak nagyszülő részéről történő igénylésével, továbbá a szülő háztartásában nincs másik olyan gyermek, akire tekintettel gyermekgondozást segítő ellátást folyósítanak.

A GYES havi összege gyermekenként azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, mely idén 28 500 forint. Ikergyermekek esetében az ellátás "többszörösen" jár, azaz megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének és az ikergyermekek számának szorzatával.

A GYES-ben részesülő szülő ugyan nem folytathat kereső tevékenységet a gyermek fél éves koráig, azonban azt követően akár teljes munkaidőben, jövedelemkorlátozás nélkül vállalhat munkát. A nagyszülőkre más szabályok vonatkoznak, ők a gyermek hároméves kora után, heti harminc órát meg nem haladó időtartamban dolgozhatnak. Ha a munkavégzés kizárólag a nagyszülő otthonában történik, nincs időkorlátozás.   

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

További programok »

Itthon

A következő napokban is kora nyárias idő várható, sok napsütéssel

A következő napokban is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Kedden többfelé, a hét többi napján elszórtan lehet zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
16:43
FEL