Ki jogosult GYES-re?

2019. november 17. 15:51 | behir

A gyermek 3. életévének betöltéséig, ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) igényelhető.

A GYES megállapításához - a gyermekgondozási díjjal (GYED) szemben - nincs szükség előzetes biztosítási idő igazolására, alanyi jogon jár, és a gyermekkel közös háztartásban élő bármelyik szülő igényelheti. Az ellátásra jogosult lehet a kiskorú szülő és a gyám is.

A gyermek neveléséhez segítséget jelent az is, hogy a nagyszülő is jogosultságot szerezhet a GYES-re, ha az egyéb feltételeken túl, a gyermek az első életévét betöltötte, és a gyermek gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik. A nagyszülő részére megállapítható GYES igénybevételéhez a szülőknek írásban nyilatkozniuk kell arról, hogy a GYES-ről lemondanak, egyetértenek az ellátásnak nagyszülő részéről történő igénylésével, továbbá a szülő háztartásában nincs másik olyan gyermek, akire tekintettel gyermekgondozást segítő ellátást folyósítanak.

A GYES havi összege idén gyermekenként azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, mely idén 28.500 forint. Ikergyermekek esetében az ellátás "többszörösen" jár, megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének és az ikergyermekek számának szorzatával.

A GYES-ben részesülő szülő ugyan nem folytathat kereső tevékenységet a gyermek fél éves koráig, azonban azt követően akár teljes munkaidőben, jövedelem korlátozás nélkül vállalhat munkát. A nagyszülőkre más szabályok vonatkoznak, ők a gyermek hároméves kora után, heti harminc órát meg nem haladó időtartamban dolgozhatnak. Ha a munkavégzés kizárólag a nagyszülő otthonában történik, nincs időkorlátozás.                                                                                      

                                                                                                                                                                                                                                      Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

További programok »

Itthon

Nem sikerült elhúzni

Egy autót húzott maga után egy férfi Sarkadon. Észrevette ezt egy szolgálaton kívüli rendőr, aki a gyanús esetről azonnal értesítette a kollégáit. A rendőrjárőrök az ellenőrzéskor megállapították, hogy a forgalomból kivont járművet egy lakatlan ház udvaráról lopták el.
2022. január 28. 18:46
FEL