Hogyan igényelhető öregségi nyugdíj?

2020. június 28. 06:38 | behir

Idén júliustól az 1956-ban született korosztály éri el az öregségi nyugdíjkorhatárt, ami esetükben a 64. életév betöltését követő 183. nap.

Az öregségi nyugdíj a korhatár elérését követően és meghatározott szolgálati idő megszerzése esetén jár.  Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik. A nyugdíj megállapításának nem feltétele a munkaviszony megszüntetése.

A KSH adatai szerint Magyarországon minden ötödik ember nyugdíjas, tavaly januárban 2 031 674 személy részesült öregségi nyugdíjban, ezen belül a nők kedvezményes nyugdíjában 159 223 hölgy részesült.

Fontos tudni, hogy a nyugellátás megállapítása iránti igényt kizárólag az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, vagy elektronikus űrlapon kell előterjeszteni. Az igényt postai úton, személyesen, vagy elektronikus úton is be lehet nyújtani. Az igénybejelentő lap benyújtásával egyidejűleg közölni kell az azonosításhoz szükséges adatokat, a TAJ számot, valamint csatolni kell a társadalombiztosítási nyilvántartásban nem szereplő jogviszonyok bizonyításához felhasználni kívánt iratokat (pl. munkaviszonyról kiállított igazolás, munkakönyv, leckekönyv, katonakönyv, szakmunkás-tanulói bizonyítvány).

A nyugellátás a jogosultsági feltételek fennállása esetén visszamenőleg az igénybejelentés időpontját megelőző hatodik hónap első napjától állapítható meg.

Az igénybejelentő lap beszerezhető a kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatási szervénél, Békéscsabán a Luther u. 3. sz. alatt. A nyomtatvány letölthető és kitölthető formátumban megtalálható a  Magyar Államkincstár honlapján - http://nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu/hu/. – ahol a gyors nyugdíj ügyintézéshez online időpontfoglaló is elérhető.

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

FEL