Népszerű volt az idei Munkácsy torta - videóval

2017. augusztus 21. 16:02 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Kevesebb, mint fél óra alatt elfogyott mind az ezer szelet Munkácsy torta. Idén a Mandula extra elnevezésű cukrászsüteményt választotta a szakmai zsűri az év tortájának Békéscsabán és a különleges édességgel – a hagyományokhoz híven - vendégül is látta a város augusztus 20-án az ünneplő közönséget.

Augusztus elején hirdette ki a szakmai zsűri a Munkácsy Mihály Múzeumban, hogy a következő egy évben melyik édesség viselheti a Munkácsy torta címet. A győztes a glutén és laktózmentes Mandula extra fantázia nevű torta lett. A süteménynek mandulával ízesített vajkrém van a tetején, a kétféle mandulás piskóta között, pedig egy mandulás datolyakrém van. Vasárnap a nagyközönség is megkóstolhatta a különleges édességet.

 

 

Az államalapítási ünnepen immár hagyomány, hogy a Munkácsy tortával vendégeli meg a lakosságot a város. Ugyanis a cím azzal is jár, hogy egy ezer szeletes tortát kell készítenie a győztes cukrásznak augusztus 20-ra.

–Az előkészületek azok egy héttel ezelőtt kezdődtek, a tényleges sütés, az pedig három napot vett igénybe - mondta el a torta megálmodója Szendrei Edit, a Free: Mentes Finomságok cukrásza.

A kezdeményezést 2014-ben indította el Békéscsaba Önkormányzata Munkácsy Mihály születésének 170. évfordulójának tiszteletére.

–Az előző évekhez képest egy kicsit másabb ízvilágú a nyertes Munkácsy torta. Datolya és mandula található a krémekben, és nagyon finom piskótával készítették el a nyertesek ezt a tortát. Gratulálok a Békéscsaba, Orosházi úti Free: Mentes Édességek cukrászmestereinek. Én bízom benne, hogy mindenkinek ízlett, aki itt járt és elfogadta a város által felkínált ezer szelet Munkácsy torta valamelyikét - emelte ki Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere.

A szervezők szerint amellett, hogy a Munkácsy torta öregbíti a város és a festőművész hírnevét, a helyi mestereknek is nagy lehetőséget jelent a kitörésre.

További programok »

FEL