Aktuális: Glutén- és laktómentes finomság lett idén a Munkácsy torta

2017. augusztus 13. 15:13 | Mikóczy Erika

Három évvel ezelőtt, 2014-ben Békéscsaba önkormányzata útjára indított egy kezdeményezést, mégpedig Munkácsy Mihály festőművész 170. évfordulója alkalmából. Ennek az volt a lényege, hogy minden évben Munkácsy torta készüljön, utána pedig ez a nyertes finomság továbböregbítheti a város és a festőművész hírnevét, és természetesen annak a cukrásznak a hírnevét is, aki elkészíti a győztes tortát. Idén Szendrei Edit Mandula extra fantázia nevű édessége nyert. A cukrásszal és a sütemény előállító Free Mentes Finomságok cukrászműhely tulajdonosával, Pintér Vincével a 7. Tv Aktuális című műsorában Horváth Szabolcs műsorvezető beszélgetett.

 

Elsőként Szendrei Edit válaszolt a kérdésekre

 

Komoly kritériumoknak kellett megfelelni a torta készítésénél.

 

– Igen, a pályázat tartalmazta azokat a feltételeket, amelyeknek meg kellett felelni. A süteménynek esztétikusnak, harmonikus íz-világúnak kellett lennie, amely illeszkedik Munkácsy festészetéhez. Ezt az ízekkel próbáltam létrehozni. Egy olyan tortát készítettem, ami nagyon harmonikus lett, mégis különleges ízeket tartalmaz.

 

– Tudjuk esetleg azt, hogy Munkácsynak mik lehettek a kedvencei? Erre is kell építeni ilyenkor?

 

Az első tortaversenyen a győztes cukrászat Munkácsynak a kedvenc gyümölcsét, és a kedvenc süteményét, az almát és a kalácsot használta. Én már nem ezeket illesztettem a süteménybe.

 

– Hogyan lehet a festészetet, a művészetet ilyen különleges édességgel megtámogatni? Tehát hogyan lehet ezt a különlegességet érzékeltetni a nagyközönséggel?

 

Tanulmányoztam Munkácsy önéletrajzát már a tavalyi verseny előtt is, és bennem olyan érzések voltak, hogy egy ilyen nagyon mandulás, barnás színvilágú sütemény az, ami illene ide.

 

– Tehát magukra a festményekre hagyatkozott mondjuk úgy, hogy az egész csapat. Saját találmány volt, abszolút saját ötlet, vagy volt még kreatív segítség mellé?

 

Én találtam ki a süteményt, de tartottunk kóstolót, sok ember megkóstolta, és kérdeztük a véleményeket, hogy ízlik-e nekik.

 

– Valószínű, hogy ízlett. Hogyan néz ki egyébként maga a torta, és hogyan készült el? Tehát van-e valamilyen különlegessége az elkészítési módnak, és magának a csodálatos Munkácsy tortának?

 

A tésztarétegek azok francia mandulapiskóták, van benne egy csokoládés és egy úgynevezett sima mandulapiskóta. A két tésztaréteg között mandulás datolyakrém van. Ez az igazi különlegessége szerintem a süteménynek, és mandulás és narancsos francia vajkrémmel díszítettem.  

 

– A szakértő zsűri kikből és hogyan állt össze?

 

Többek között a zsűri tagja volt Lipcsei László cukrászmester, akit én nagyon sokra tartok. Nekem ő volt a tanárom annak idején. Különböző intézmények küldtek még zsűritagokat, például a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Jókai színház. de a múzeum is egy fővel képviseltette magát. Úgy vettem észre, hogy kritikusak voltak a zsűritagok.

 

– Tehát mindent néztek. Itt nemcsak a teljes összhatásra „ment rá” akkor a zsűri.

 

– Ennek mindig nagyon örülök. Hiszen nemcsak a vásárlóinknak kell megfelelni, hanem akár egy olyan zsűri csoportnak is, akik már többször értékeltek süteményeket itt Békéscsabán.

 

– Ezután mi fog történni a Munkácsy tortával? Az első, mondjuk úgy komoly bemutatkozása, népszerűsítése az Szent István ünnepén, augusztus 20-án lesz. Akkor mi várja majd a nagyközönséget?

 

– Ezer szelet süteményt fogunk kiosztani a városháza elé látogatóknak. Amit még én szeretnék külön megjegyezni, hogy a torta glutén- és laktózmentes. Tehát az erre érzékenyek is nyugodtan sorba állhatnak, és ugyanúgy, mint a többi vendég, élvezhetik a kóstolót.

 

– Mit hozhat a cukrászdának ez a Munkácsy torta cím elnyerése a közeljövőben?

 

Mivel még ilyenben nem volt részünk, ezért csak sejtéseink vannak, hogy ez mivel jár.

 

 

A továbbiakban Pintér Vince tulajdonossal beszélgetett Horváth Szabolcs műsorvezető.

 

 

– Ha jól tudom, maga a cukrászda az nem egy ilyen nagy hagyományra, vagy hosszú múltra tekint vissza.

 

Ez igazából egy cukrászműhely, amit 2017-ben indítottuk el, de a felkészülés magára a nyitásra egy kétéves folyamat volt. Ennek során különböző cukrászüzemekben és cukrászatokban jártunk. Aztán Szendrei Edit kikísérletezett recepteket, az összes recept saját, ezt vittük tovább, és ebből nyitottunk egy új üzemet. Csak gluténmentes termékeket árulunk, és a legtöbb süteményünk laktózmentes is. Hogyha valamilyen egyedi problémája van a sütizni vágyónak, akkor azt elkészítjük egyedi recept alapján is.

 

– Tehát mondjuk úgy, hogy abszolút kreativitás a jellemző. Hogyan tudják megállni a helyünket ebben a szakmában?

 

Mindig kell valami újat kitalálni, általában havonta két-három új süteményt készítünk. A legutóbbiból, ami nyert, három különböző verzió készült. Ezt nyílt nap keretében megmutattuk a vásárlóinknak, és ők szavaztak arra, hogy melyik ízlik legjobban. Tehát tulajdonképpen már megfuttattuk azelőtt, mielőtt a zsűri elé került volna. Nem is teljesen így nézett ki, nem volt például a kavics a tetején. Volt egy olyan változat, ami függőleges elrendezésű volt, és pisztáciás. Tehát mindig vannak újdonságok, és ezeket később beletesszük a repertoárba.

 

– Honnan jönnek ezek az ötletek? És főleg így, hogy folyamatosan kell valami újat mutatni.

 

Nagyfokú kreativitás kell hozzá. Ismerni kell, hogy az alapanyagok hogyan viselkednek, mit mivel lehet összegyúrni, hogy jól megmaradjon és finom is legyen, megfeleljen a vevőnek. És ha valaki például azt mondja, hogy nem kér bele tojást, mert allergiás rá, akkor olyan süteményt fog kapni, amiben nincsen tojás.

 

– A Free Mentes Finomságok cukrászműhelynek egyébként van egy sajátos arculata?

 

Próbáltunk ott egy modern megjelenést kialakítani. Ez most nagyjából úgy néz ki, hogy fekete tábla krétával felírva, és ehhez hasonló, mint ahogy egy sörözőben van. Hasonlót láttuk budapesti, vagy európai olyan cukrászatokban, vagy a süteményes közösségi oldalakon.

 

– Gondolom, egy cukrászműhelyhez komoly géppark kell és persze szakember, így készülhetett el most a győztes Munkácsy torta is.

 

Nagy kihívás volt, hogy jól megfeleljünk a Munkácsy torta kiírásának. Tavaly másodikak lettünk, idén meg kellett mutatni, hogy nem vagyunk másodikak. A mostani második helyezettnek is tudom ajánlani, hogy jöjjön majd vissza. A vendéglátásban az embereket le kell hengerelni egy kicsit, hogy valamit megkóstoljanak vagy megrendeljenek. Az alapanyagok miatt elég drágák ezek a termékek, tehát profin kell kinézniük.

 

– Hogyan fejlődik a cég? Egyre többen próbálkoznak a mentes finomságokkal, egyre többen jönnek vásárolni?

 

Ez egy családi vállalkozás. Erősen őrizni kell a recepteket, tehát meggondoljuk, hogy milyen alkalmazottakat veszünk fel. Nem bizalmatlanságból, hanem azért, mert ez egy nagyon pici piaci rés, és szeretnénk ezt családon belül tartani. Próbálkoznak, jönnek a vásárlók, elmondják, hogy nekik ez a problémájuk, ők ebből a lisztből, ebből a vajból szoktak készíteni, és néha kiderülnek néha olyan technikai dolgok, hogy nekik otthon miért nem sikerült. Nyilván a mi receptünket nem fogjuk elmondani nekik, de hogyha szükség van technikai tanácsra, segítünk.

 

– Most az önök tortája lesz a Munkácsy torta egy éven keresztül. Vannak-e már olyan gondolatok, hogy ez ténylegesen mit hozhat?

 

Mi most egy lehetőséget kaptunk a bemutatkozásra a várostól. Egy olyan körbe kerültünk így, harmadik nyertesként, amelyben nagynevű cukrászok vannak. Amit szeretnénk adni, az tulajdonképpen egy nagyon finom sütemény olyan anyagokból, amelyekkel ritkán találkozik a vásárló. Egy datolyapaszta szerintem maximum egy lakodalomban, vagy még ott sem fordul elő, talán Budapesten vagy Szegeden egy-egy cukrászdában igen. Egy kis ismertséget szeretnénk, cserébe nagyon finom ízélményt adunk a városnak.

 

– Akár az is elképzelhető, hogy emiatt tovább kell fejleszteni a céget?

 

Mindenképpen szeretnénk fejleszteni. Jövő évben tudunk olyan pénzügyi erőforrásokat is igénybe venni, amelyek ezt segítik. Ez a műhely gluténmentes. Ahhoz, hogy hagyományos süteményeket is süssünk, tulajdonképpen még egy cukrászatot kell csinálni, mert ha összekeverednek a dolgok, és az nem felel meg az arra  érzékeny embereknek.

 

 

További programok »

Itthon

Gyulai Memorial - A 110 gát világranglista-vezetője is jön

Újabb sztár indulása emelheti a verseny csúcsszámává a 110 méteres gátfutást a jövő szerdai Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon: a világranglistát vezető Orlando Ortega is Székesfehérvárra érkezik a szervezők szerdai híre szerint.
14:12
FEL