Munkácsy torta: Indul a Mandula extra - videóval

2017. augusztus 3. 18:57 | Kovács Dávid

Szendrei Edit Mandula extra fantázia nevű édessége nyerte a 2017-es Munkácsy torta elismerést. A nyertes cukrász a város és a festőművész hírnevét is tovább öregbítheti. Az alkotónak egy ezer szeletes tortát kell készítenie, amelyet augusztus 20-án kóstolhat meg a nagyközönség.

A Munkácsy Mihály Múzeum Honfoglalók termébe kapott meghívást az idei pályázatra jelentkező két cukrász. A versenyzők műalkotásainak ebben az évben is számos kritériumnak kellett megfelelnie ahhoz, hogy az ő édességük nyerje el a címet.

– A zsűri pontosan úgy értékelt, mint ahogy a vendég teszi ezt egy sütivel a cukrászdában. Nyitásként a külső megjelenést vesszük górcső alá, hiszen eszerint választunk, majd aztán elkezdtük boncolgatni az ízhatást, a termék állagát. Majd az összetételét, például azt, milyen anyagokat használtak fel hozzá, a végére pedig kialakult egy összhatás is – árulta el Lipcsei László cukrászmester.

Az idei esztendőben Uhljár Krisztina egy többrétegű, vaníliás, csokoládés, valamint karamell-narancskrémes finomsággal készült, míg Szendrei Edit egy diétás mandulás tortával nevezett. A zsűri a cukrászok bemutatkozását követően megkóstolta az édességeket, pontozott, majd egy rövid tanácskozás után döntést hozott.

 

 

Végül szoros versenyben utóbbit hirdették ki győztesnek. Szendrei Edit két éve foglalkozik Békéscsabán diétás sütemények készítésével, az idei évtől pedig már a saját üzemét vezeti. Egyik személyes kedvence a mandula, ezért esett erre a választása. Az volt a célja, hogy mindenki számára élvezhető legyen a sütemény, ugyanakkor mindig figyel arra, hogy a termékei gluténmentesek legyenek, ráadásként ez a sütemény laktózmentes is.

A kezdeményezést 2014-ben indította el Békéscsaba önkormányzata Munkácsy Mihály születésének 170. évfordulójának tiszteletére. A Munkácsy torta amellett, hogy a város és a festőművész hírnevét viszi, a helyi kézműveseknek is nagy lehetőséget jelent a kitörésre.

– Plusz lehetőséget biztosítunk neki az összes olyan rendezvényen. Ahol a városnak bármilyen protokolláris megjelenése van, ott természetesen a Munkácsy tortával jelenünk meg. Ezzel is próbálunk meg egy kicsit visszaadni a vállalkozónak – emelte ki Bíró Csaba, a közművelődési, ifjúsági, oktatási és sport bizottság elnöke.

A Munkácsy torta cím egyben azzal is jár, hogy egy ezer szeletes tortát kell készítenie az alkotónak az államalapítási ünnepre, amelyet augusztus 20-án kóstolhat meg a nagyközönség.

További programok »

FEL