Nemzetközi szintű jazz-zenész méltatta a szegyások kiállítását a Meseházan

2024. július 7. 16:45 | Such Tamás

A legutóbbi Jazz-csütörtökön a Trio Times szórta a szinkópáit a Meseház udvarán. A Baló István-Benkő Róbert-Grencsó István hármasfogat tagjai nem először jártak a Békési úti kultúrban; az utóbbi úrnak tuti, hogy van egy matraca a góré mögött, hiszen idén legalább négyszer fújta az izgalmasabbnál izgalmasabb csöveit.

Baló István (a legendás tévés öccse) a hangverseny előtt elmondta, minden alkalommal meghatja az a fogadtatás, amelyben a Meseházban részesülnek. Kitért arra, hogy megtekintették a ház egyik szobájában a Novák Attila irányítása mellett kiállított szegyás diákok képeit.   

– Hihetetlen szabadságérzet jön le a képekről – fűzte hozzá. (Szabad, mint a jazz.) – Gyermekkoromban, ha egy hokedlit úgy rajzoltam le, hogy az egyik lába rövidebb volt, mint a többi, maximum kettest kaptam rá. Ezeken a rajzokon fantasztikus girbegurba házakat láttam. Érdemes rákukkantani a tárlatra. Gratulálok nekik. Manapság nem könnyű pedagógusnak lenni, hozzáteszem, én is tanítok.

 

Galéria

 

A zenekarnévvel kapcsolatban megemlítette, a Trio Times nem azt jelenti, hogy nagy idők zenészei… „Nem is tudom, milyen zenészek vagyunk – nagyok, kicsik, közepesek – ez lényegtelen – folytatta. – Egy dolgot azonban fontosnak tartok, mindannyian hosszú évek óta próbáljuk önmagunkat megtalálni a zenében. Úgy játszani, ahogy nekünk tetszik. A lényeg, hogy nem törődünk az idővel: szabadon, sallangmentesen, elektronika és hangzásmanipulációk nélkül játszunk. Vállalva azt a kockázatot, hogy a zenébe rossz döntések is születnek, mint ahogy az életben is többször előfordul, hogy tévedünk, de hát emberek vagyunk.”

Azt követően beindult a muzsika. Mint a forró ölelés, nagyon lassan bontakozott ki. Óvatosan kerülgették a hangokat, majd a hangszeresek egyre hevesebben nyúltak a témához, és a csúcspontnál szinte fölrobbant az udvar. Majd szépen kibogozták az összekócolt lelkeket.

És csönd.

 

Grencsó-Benkő-Baló – Fotó: Such Tamás / behir.hu

***

A koncert rendezője a Meseházi Alapítvány. A Meseház klubkoncertjeinek támogatója: NKA Hangfoglaló Program. A koncert a 35 éves Meseház ünnepi évadának rendezvénye.

További programok »

Kultúra

Bolygósztori és az Ásványok világa

A „Bolygósztori – a Naprendszer keletkezése meteorit mintákba rejtve” című kiállítás feltárja a naprendszerünk titkait. Ugyanakkor nem csak a világűrbe, hanem a Föld mélyébe is betekintünk az „Ásványok világa” című kiállítás kereteiben.
2024. július 14. 00:00
FEL