Szegyásoknak nyílt kiállítása a Meseházban

2023. április 19. 10:10 | Csiffáry Zsuzsanna

A kiállítás témája tiszteletadás a 100 éve született Schéner Mihály, Kossuth-díjas képzőművész, a Meseház megálmodójának életműve előtt. A kiállításon az érdeklődők a Szent-Györgyi Albert Technikum művészeti tagozatos diákjai által újragondolt alkotásait tekinthetik meg, amely igazolja Schéner Mester Meseházi Áldását: „Vegyétek kezetek ügyébe a szívetek szerint valót.”

Az eseményen Veres Krisztina, a Meseház vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd a kiállítást Novák Attila, a művészeti tagozat vezetője és művésztanára nyitotta meg.

Schéner Mihály, Kossuth-díjas magyar festő, grafikus, szobrász, keramikus és bábtervező. A képző- és iparművészet több ágában is kipróbálta tehetségét, több műfajban is, a művész és a művészet szabadságát vallotta. Neoavantgárd expresszív jellegű szürreális alkotásai a 20–21. század egyik jeles művészegyéniségévé avatták. Novák Attila megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy Schéner Mihály egy "igazi szabálytalan alkotó". Kiemelte, hogy olyan alkotóról van szó, aki ügyelt a mesére, ami tapasztalatai szerint napjainkban nem kap túl nagy figyelmet. Beszélt Schéner Mihály pályaválasztásáról, ugyanis a Meseház megálmodója nem a pedagógia mellett tette le a voksát, hanem az alkotói oldalát mutatta meg a világnak. Hozzátette, hogy Schéner Mihály a játékos oldalát ragadta meg az életnek, amire az embereknek nagy szüksége van. 

– A tárlaton a Szent-Györgyi Albert Technikum művészeti tagozatos diákok egy éves alkotói munkásságát tekinthetik meg a hozzánk ellátogatók. Abban is különleges a kiállítás, hogy nemcsak egy vagy két művészt mutatunk be, hisze itt voltunk közel százan, akik aktívan részt vettek a munkálatokban – mondta el Veres Krisztina. 

A megnyitón közreműködött a Pásztorfurulya Kör, Pribojszki Ferenc vezetésével.

Galéria

További programok »

FEL