Schéner Mihály: Vegyétek kezetek ügyébe a szívetek szerint valót!

2023. február 4. 11:54 | Csiffáry Zsuzsanna

A közelmúltban új emléktáblával is tisztelegtek a 100 éve született Schéner Mihály Kossuth-díjas alkotóművész munkássága előtt Békéscsabán. A képzőművész motívumkincsét a mitológiából, a Bibliából, a legendákból, a természetből és mindennapjainkból merítette. Munkáit többek között egy helyi játszótér és a Meseház is őrzi.

Schéner Mihály neoavantgárd szürreális alkotásai a békéscsabai Szigligeti utcai játszótéren állnak és az utóbbi időben rossz állapotba kerültek, ezek felújításáról Fülöp Csaba, a körzet önkormányzati képviselője korábban is beszámolt a behirnek.

A művész születésének századik évfurdulója alkalmából emléktáblát is avattak a városháza Árkád-során, amlyelyről itt olvashatnak az érdeklődők.  

Veres Krisztina, a Meseház vezetője elmondta, hogy Schéner Mihály a Meseházi áldással indította útjára az épületegyüttest, ami így hangzik: Vegyétek kezetek ügyébe a szívetek szerint valót. 

– Ezt az irányelvet követjük, és a látogatásokat kézműves foglalkozásokkal egészítjük ki. Tulajdonképpen a Meseház egész évben nyitva van. Hozzánk nemcsak a szervezett csoportok jöhetnek látogatóba, hanem egyéni érdeklődők is betérhetnek szétnézni. Nagy örömmel mondom, hogy a világ minden tájáról nagyon kíváncsiak Schéner Mihály művészetére – fogalmazott Veres Krisztina. 

Hozzátette, hogy a stílusában is könnyen felismerhető Schéner Mihály megvalósult álma a Meseház. Ő találta ki, hogy legyen egy kulturális helyszín, ami a gyermek közművelődés bástyája. Illetve a gyermekek vizualitására helyezett óriási hangsúlyt. A gyermeki lélekben, a gyermek közművelődésben látta a jövőt. Az alkotóművész munkásságában mindig felhívta a figyelmet arra, hogy a képzőművészetben az az egészséges, ha több irányzat tud együttműködni. Alapgondolata az volt, hogy a fejlődéshez nélkülözhetetlen a művészi tolerancia és lojalitás.

 

További programok »

Kultúra

200 Év 200 Hang: Ünnepi hangverseny június 28-án és 29-én a nagytemplomban

A Békéscsabai Evangélikus Nagytemplom felszentelésének 200. évfordulóját ünnepli június 29-30-án az evangélikus gyülekezet. Az ünnepi alkalomra a békéscsabai kórusokból és énekelni szerető csabaiakból összeállt a városi nagykórus, amely a szimfonikusok kíséretével lesz teljes. Hangversenyüket nemcsak az évfordulón, június 29-én láthatja, hallhatja a közönség, hanem már június 28-án, a nyilvános főpróbán is. A részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
2024. június 16. 19:10
FEL