Jó ütemben halad a Szigligeti játszótéren található Schéner munkák felújítása

2023. január 9. 12:34 | Csiffáry Zsuzsanna

Felújítják azokat a játszóelemeket, amelyeket Schéner Mihály Kossuth-díjas művész alkotott.

Madárformájú óriás itató, stilizált lovak, tulipán alkotás, fatotemre emlékeztető oszlop. Egy közös a felsoroltakban, mégpedig az, hogy ezek a békéscsabai kötődésű, korábban a Rózsa Ferenc Gimnázium rajztanáraként is dolgozó, Kossuth-díjas Schéner Mihály alkotásai. Ezek felújítása lassan egy éve zajlik.

Az épp ma 100 éve született művész alkotásai a békéscsabai Szigligeti utcai játszótéren állnak és az utóbbi időben rossz állapotba kerültek, ezért Fülöp Csaba a körzet önkormányzati képviselőjeként a játszóelemek felújítását kezdeményezte. Az önkormányzat az ilyen köztéri alkotásokért felelős OMSZI Intézményfenntartó Közhasznú Társaságtól várta a szakvéleményt.

– Ezeket a műalkotásokat 1981-ben és 1987-ben helyezték ki. Mind a fából, mind a betonból készült alkotások megrongálódtak, így fontos volt ezek renoválása. A városvezetés a költségvetés összeállításakor forrást biztosított ezekre a munkálatokra, ezt a közgyűlés megszavazta, így elindult a munka. Tavaly tavasszal az OMSZI Nonprofit Kft. szakembereinek a bevonásával volt egy helyszíni bejárás. Budepesti szakemberekkel közösen tekintettük meg a játszóteret, akik elkészítettek egy szakvéleményt arról, hogy milyen módon történjen meg a felújítás. Ezt a szakvéleményt fogadta el az önkormányzat, így forrásbiztosítóként megrendelte a munkálatokat a kivitelezőktől. Nagy volumenű munka volt a lovas szoborcsoport, valamint a csibecsók műalkotás felújítása. Az utóbbi munkát áthelyezték a lovas szoborcsoporthoz, de ennek festésére még nem került sor. Még egy munkáról, a tulipánról kell szót ejtenem, amelynek idén tavasszal kezdődik el a felújítása. Az előirányzott tervek szerint április- májusra elkészül a rekonstrukció. A jelenlegi álláspontot szemlélve jó ütemben halad a felújítás – tájékoztatott Fülöp Csaba.

 

Schéner Mihály, a csibecsók című alkotása át lett helyezve a lovasszobrokhoz. A festési munkálatok még nem kezdődtek el ezen a munkán.

További programok »

FEL