Szoboravatás – Teljesen elkészült Schéner Mihály hagyatékának felújítása

2023. május 25. 16:00 | Csiffáry Zsuzsanna

A 100 éve született Schéner Mihály alkotásait teljesen felújították a békéscsabai Szigligeti utcai játszótéren. Új külsőt kaptak az elöregedett térelemek, amelyeket csütörtökön délután ünnepélyes keretek között felavattak.

Madárformájú óriás itató, stilizált lovak, keresztet idéző alkotás, fatotemre emlékeztető oszlop. Egy a közös a felsoroltakban: mindegyikük a békéscsabai kötődésű, korábban a Rózsa Ferenc Gimnázium rajztanáraként is dolgozó Schéner Mihály alkotásai. Minderről már a korábbiakban is tudósítottunk olvasóinknak. 

Fotó: Behir.hu/Csiffáry Zsuzsanna

A Szigligeti utcai játszótéren található látványosságok felújítását Fülöp Csaba, önkormányzati képviselő kezdeményezte, aki hangsúlyozta nagy öröm számára, hogy minden szobor teljes pompájában tündökölhet a játszótéren. 

Fülöp Csaba önkormányzati képviselő (Fotó: behir.hu)

Az önkormányzati képviselő hozzátette, hogy a műalkotások több mint 3 millió forintból újultak meg. Az önkormányzat is támogatta a felújítást, ennek érdekében vette fel a kapcsolatot a felelős szervezettel. A köztéri alkotásokért felelős OMSZI Intézményfenntartó Közhasznú Társaság mérte fel a károkat. Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere úgy fogalmazott, hogy a "schéneri hagyatékot meg kell őrizni."  

A hivatalos szoboravató ünnepségen a Szigligeti Utcai és Kazinczy-lakótelepi Óvoda növendékei léptek fel jelmezes, táncos és verses műsorral.

Galéria

 

 

További programok »

FEL