Békés megyében is tehetünk azért, hogy kevesebb szemetet termeljünk

2020. november 25. 10:45 | Sipos Gábor

November utolsó hete az Európai Hulladékcsökkentési Hét. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra.

A kezdeményezés céljai között szerepel a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újbóli használatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára felhívó ötletek gyűjtése és alkalmazása. 

A főszervező EWWR – European Week for Waste Reduction – a hulladékok problémájával foglalkozik európai szinten. Az esemény a kontinensen és hazánkban is egyre népszerűbb. Magyarországon 2012 óta szervezik meg az eseményt, a tavalyi évben 411 akcióval zajlott. Európai szinten 16570 akciót valósítottak meg a programhoz csatlakozó önkéntesek.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét missziója, hogy megszólítsa az embereket és felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés jelentőségére. A cél, hogy ne csak ezen az egy héten, de hosszútávon is ösztönözze az embereket, hogy az élhetőbb, tisztább környezet és a környezetkímélőbb életmód érdekében tudatosan figyeljenek mindennapi fogyasztási szokásaikra.

A szakemberek szerint, ha valaki szimpatizál a kezdeményezés mondanivalójával, nincs már teendője, mint csökkentenie kell a háztartásában kukába kerülő szemetet. Mint a legtöbb dolog, ez is egyszerűnek tűnik, ám komoly elhatározással jár. Fontos, hogy az erre vállalkozó apró lépésekkel építse be mindennapjaiba a szemétmentes életmódot. Első lépésként érdemes a vásárlákor használt zacskók elhagyása, illetve a nylon zacskók szövetzsákra cserélése.

Jelenleg egy hulladékmentes üzlet működik Békés megyében. A megyeszékhelyen található TeBe Hulladékmentes boltban csak olyan termékeket árulnak, amelyek „lédig” termékek, tehát üvegekben, kis szövetzsákokban lehet elvinni a kiválasztott árucikket az üzletből. Aki nem rendelkezik ilyen zacskókkal, annak segítenek az üzlet hozzáértő alkalmazottai. Az egy éve töretlen sikerrel működő üzlet tulajdonosa elmondta, hogy az ehhez hasonló hetek megnövelik az érdeklődők számát az üzletben.

– Egyre többen érdeklődnek a csomagolásmentes termékek iránt. Az érdeklődésre való tekintettel nemrégen megnyitottuk az online üzletünket is. Az alapelvek nem változtak az elmúlt évben, még mindig a fenntartható környezet célja lebeg a szemünk előtt – mondta Pocsai Csilla, az üzlet tulajdonosa.

Egy riasztó számadat: egyes európai országokban pár éve már elérte a fejenként 700 kilogrammot az évente termelődő háztartási hulladék mennyisége. Ez azt jelenti, hogy statisztikailag egy átlagos, 10 emeletes tömbben – azt feltéve, hogy minden háztartásban átlagosan hárman élnek – évente 126 tonna szemetét keletkezik.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét küldetése, hogy felhívja a figyelmet az emberi túlfogyasztás felesleges mértékére, az ökológiai lábnyomunk nagyságára és a hulladékkezelés fontosságára.

A 2020-as Hulladékcsökkentési Hét november 21-29. között kerül megrendezésre.  

FEL