Nemzetiségek napja alkalmából tartottak gasztro kalandozást a Csabagyöngyében

2022. december 3. 17:53 | Csiffáry Zsuzsanna

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága által ugyancsak 1992-ben elfogadott, A regionális vagy kisebbségi nyelvek európai kartája címet viselő egyezmény mellett az ENSZ-nyilatkozat volt az első olyan átfogó nemzetközi dokumentum, amely kifejezetten védendő értékként az államok figyelmébe ajánlotta a nemzetiségi közösségek identitásának védelmét. Ennek apropójaként rendezett gasztrokulturális kalandozást a Békéscsaba Város Közösségéért Egyesület a Csabagyöngye Kulturális Központban szombaton.

Szombaton délután Nemzetiségek, Ízek, Hagyományok – Gasztrokulturális kalandozás címmel elnevezett ételkóstolóra és fellépésekkel tűzdelt rendezvényre invitálta a helyieket a Csabagyöngye Kulturális Központ. A rendezvény apropója december 18. a Nemzetiségek napja adta. Ez alkalomból a Békéscsaba Város Közösségéért Egyesület szervezte meg az ízkalandozást. 
 
Az eseményt Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő nyitotta meg. 
 
– A Békéscsabán, illetve Békés megyében élő kisebbségek, azok a civil szervezetek vettek részt ezen a napon, amelyek ezeknek a köröknek a kultúráját őrzik és szeretik. Ez a mindennapokban is nagyon fontos, hogy ez a sokszínű kultúrával teli világot szeressük és ápoljuk – mondta el Herczeg Tamás. 
 
Hozzátette, hogy fontos minél szélesebb körnek átadni a kultúrát. Kiemelte, hogy a nap folyamán helyi kézműves termékek vásárlására, ízkóstolóra volt lehetőség, illetve kulturális produkciókat nézhettek meg az érdeklődők. 
 
Békéscsaba történetében és fejlődésében meghatározó szerepe volt a nemzetiségeknek, hiszen saját kultúrájukkal formálták a város arculatát. A települést újra alapító szlovákság gasztronómiai hagyományai ma már országosan ismert brandet képeznek, de ugyanilyen értéket képvisel az itt élő cigány, román, német, ukrán, lengyel nemzetiségű lakosok étkezési kultúrája. Ahogy a város mindennapjait formálták a különböző nemzetiségek szokásai, úgy a hagyományos ételeik is alakították a békéscsabai családok étkeinek ízvilágát. A Nemzetiségek Ízek, Hagyományok program ingyenes kóstolót kínál a megyeszékhelyen élő nemzetiségek ételeiből, gasztronómiai kalandozásra csábít a hagyományos szlovák, cigány, román, német, lengyel és ukrán konyhakultúra ételei között – adott tájékoztatást az eseményről a Csabagyöngye Kulturális Központ.
 
Az eseményen Kiszely András, a békéscsabai szlovák önkormányzat elnöke tájékoztatott arról, hogy mivel készültek a napra. 
 
– December 18. a Magyarországon élő nemzetiségek napja, és ehhez a dátumhoz közeledve számos kisebb-nagyobb rendezvény hívja fel az emberek figyelmét erre. A Csabagyöngye Kulturális Központ keresett fel minket, hogy vegyünk részt egy össznemzetiségi fesztiválon, ahová elhozhatjuk a szlovákságra jellemző ételeinket, és a kultúránkra jellemző elemeket. Természetesen a haluskát választottuk, mint az egyik gasztronómiai attrakciónkat. A karácsonyhoz közeledve ez az étel is fontos szerepet töltött be az emberek életében, a másik specialitásunkról nem is beszélve, ami a karácsonyi káposzta leves, amit csabai kolbásszal készítettünk el – mondta Kiszely András. 
 

Fotó: Behir.hu/Bucsai Ákos

 
 
 
 
 
 

További programok »

FEL