Rajki István cukrászmester a legnépszerűbb csokoládés desszerteket mutatta meg nekünk. Hangsúlyozta, hogy a fehércsokival készített francia bonbon málnazselével, és a csokoládé mussz, valamint a kiskorongok is egyre divatosabbak az ünnepi asztalon.
– Ünepekkor sok csokis ízesítésű sütemény kerül az asztalra. Ha együtt a család, együtt örülnek, együtt fogyasztják ezeket a termékeket – fogalmazott Rajki István.
Ezeket a csokitallérokat különböző ízkombináció szerint állítják össze. Van, amelyikre édesfüge és aszalt sárgabarack kerül, és van, amelyikre sós magvak. Minden típusból egyformán rendelnek az édesszájú vásárlók.
A Csaba szelet egy Békés megyében gyártott, népszerű sütemény volt, és napjainkban is egyre nagyobb figyelmet kap. Az egyik helyi cukrászdában annak jártunk utána, hogy milyen kötődése van ennek a desszertnek a régióhoz.
A csabai cukrászüzem vezetője egykor Laczó Pál volt, akinek Csaba nevű, elsőszülött fia 1955. május 6-án, pénteken 11 órakor látta meg a napvilágot. Az ifjú apa örömében magához vett egy üveg bort, bevonult a cukrászműhelybe, és kreált egy süteményt, melyet Csaba fia születésnapján természetesen Csaba szeletnek nevezett el.
Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka elmondta, a tapasztalatok szerint egyre nagyobb az igény a kézműves csokoládés termékek, a Csaba szelet iránt is. Véleménye szerint ez azért lehet, mert érdekesebb ízeket érezhetünk általuk, amelyek megtörik a hétköznapi ízek monotonitását.