Nemcsak idén trendi a csokoládé – felívelőben a Csaba szelet

2021. december 23. 18:55 | Csiffáry Zsuzsanna

Nemcsak karácsonykor juthatunk hozzá a csokoládéhoz, de a szakemberek véleménye szerint az ünnepek még népszerűbbé teszik az édességet. Nézzük, hogy a vásárlók idén mely csokoládés süteményre tartanak leginkább igényt, és hogy napjainkban mennyire népszerű a Békés megyei kotődésű Csaba szelet.

Rajki István cukrászmester a legnépszerűbb csokoládés desszerteket mutatta meg nekünk. Hangsúlyozta, hogy a fehércsokival készített francia bonbon málnazselével, és a csokoládé mussz, valamint a kiskorongok is egyre divatosabbak az ünnepi asztalon.

– Ünepekkor sok csokis ízesítésű sütemény kerül az asztalra. Ha együtt a család, együtt örülnek, együtt fogyasztják ezeket a termékeket – fogalmazott Rajki István. 

Ezeket a csokitallérokat különböző ízkombináció szerint állítják össze. Van, amelyikre édesfüge és aszalt sárgabarack kerül, és van, amelyikre sós magvak. Minden típusból egyformán rendelnek az édesszájú vásárlók.

A Csaba szelet egy Békés megyében gyártott, népszerű sütemény volt, és napjainkban is egyre nagyobb figyelmet kap. Az egyik helyi cukrászdában annak jártunk utána, hogy milyen kötődése van ennek a desszertnek a régióhoz.

A csabai cukrászüzem vezetője egykor Laczó Pál volt, akinek Csaba nevű, elsőszülött fia 1955. május 6-án, pénteken 11 órakor látta meg a napvilágot. Az ifjú apa örömében magához vett egy üveg bort, bevonult a cukrászműhelybe, és kreált egy süteményt, melyet Csaba fia születésnapján természetesen Csaba szeletnek nevezett el.

Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka elmondta, a tapasztalatok szerint egyre nagyobb az igény a kézműves csokoládés termékek, a Csaba szelet iránt is. Véleménye szerint ez azért lehet, mert érdekesebb ízeket érezhetünk általuk, amelyek megtörik a hétköznapi ízek monotonitását.

Galéria

 

További programok »

FEL