„Nem szabad nyilvános helyen köhögni” – interjú egy Olaszországban élő magyarral

2020. február 26. 14:31 | D. Nagy Bence

A híradások nemrégiben Észak-Olaszországot említették, ahol szintén felütötte a fejét a koronavírus. Sikerült telefonos interjút készítenünk a kint élő és dolgozó békéscsabai Zsótér Gyöngyivel, aki beszámolt élményeiről.

 

- Hol tartózkodsz jelenleg?

 - Brescia egyik külvárosában, Castenedolóban, ami egy tízezer fős kisváros Lombardia régióban, Olaszország északi részén.

 

 - Tehát pont azon a területen, ahonnan nemrég a híradások érkeztek. Mit tapasztalsz, milyen a közhangulat?

 - Egy bárban dolgozom, ahol egész nap szinte minden vendéggel a koronavírus a téma. Egyébként nem félnek, ugyanúgy járnak dolgozni, nincsenek különösebben nagy változások. Állami szinten életbe léptettek néhány megszorítást, például a héten több sporteseményt nem lehet megtartani vagy csak nézők nélkül tartanak meg, iskolába és óvodába sem lehet elvinni a gyerekeket. Orvoshoz is csak egyeztetett időpontra lehet menni, de a vizsgálatot az orvos meg is tagadhatja. A mi bárunkat és a többi szórakozóhelyet is este hattól reggel hatig zárva kell tartani, de az irodák, gyárak ugyanúgy működnek, zajlik az élet.

 

 - Mi a helyzet a boltokkal? Vásárolnak-e az emberek, van-e hiány?

 - Valaki nemrég feltett egy képet az internetre egy-egy üres polcról, és ez elindított egy vásárlási lázat. Több eladó is mesélte, hogy olyan, mintha karácsony lenne. Az emberek rengeteg konzervet, tésztát, palackozott vizet vett, a polcokat pedig alig bírják újratölteni. Az ilyen árukért korán reggel kell menni vagy be kell járni a környék üzleteit, mert hamar elkapkodják.

 

 - Mi a helyzet a higiéniai cikkekkel?

 - A kisméretű kézfertőtlenítőket és a szájmaszkokat már sehol nem lehet találni. Én egyébként nem láttam senkit szájmaszkban.

 

 - De ez a hiány miatt van, vagy azért, mert nem érdekli őket különösebben a vírus?

 - Az utóbbi. Lehet persze, hogy sokaknak van már otthon szájmaszkja, de azért az utcára nem veszik még fel. A hét elején több helyen dugók alakultak ki, mert mindenki inkább a saját járművét használta a tömegközlekedés helyett.

 

Zsótér Gyöngyi párjával, Pieroval a bárban

 

 - Ez is hatósági rendelkezés vagy ajánlás volt, vagy inkább a saját belátásuk szerint döntöttek így az emberek?

 - Ez abszolút a lakosság saját igénye volt. A vírus miatt jobbnak látták, ha nem használják a buszokat.

 

 - Kívülről nézve van egy ilyen szertelennek tűnő olasz néplélek, de ezek általában sztereotípiák. Te hogyan látod, a felszín alatt azért tapasztalható aggodalom?

 - Nem mondhatnám. Tegnap például itt a bárban egy olasz hölgy nekiállt köhögni vacsora közben, mert azért az normális, hogy napközben húsz fok van, este pedig öt. Tehát a hölgy meg volt fázva, az asztaltársasága meg nagyot nevetett és mondták neki, hogy ilyet most már nem szabad nyilvános helyen.

 

További programok »

FEL