Ön hallott már ezekről a fura ízkombinációkról?

2024. március 10. 14:30 | Csiffáry Zsuzsanna

A különleges ételek rajongójaként nem áll távol tőlem a szélsőségek alkalmazása. A konyhában való bátorságom ellenére is csak töredékét ismerem az ízek világának. A családtagok legtöbbször örülnek a kész finomságoknak, de van olyan is, amikor nem tájékoztatom őket az eredményekről. Szeretek kockáztatni és új dolgokat kipróbálni, és a lent olvasható "ízkombók" is arra mutatnak rá, hogy a gasztronómia palettája kimeríthetetlen. Csiffáry Zsuzsanna írása.

Nem tagadom, folyamatos kísérletezések zajlanak a konyhámban, ám ezzel óhatatlanul együtt jár az a tény is, hogy nem minden sikerül mindig tökéletesen. Ilyenkor a családomra gondolok először. Arra, hogy egytől egyig megérdemlik a legjobbat és legkülönlegesebbet, mert az étel több mint biológiai szükséglet, jóllehet elsősorban az. Továbbá a legkedvesebb séfem, Gordon Ramsay mondása lebeg lelki szemeim előtt:

"Mindent, amit valaha a főzésről tanultam, úgy szereztem meg, hogy először padlóra küldtek, majd onnan felálltam. Megrázod magad és visszatérsz egy jobb recepttel vagy prezentációval."

Lendületes kísérletezőként, ha tetszik "hobbi séfként" rájöttem, nemcsak az új ízek "kikavarása" fontos, hanem más tájegységek ízvilágainak befogadása is. Úgy gondolom, ez a befogadás mindannyiunkat alázatra int. De a cikk nem különböző országok étkezési szokásait igyekszik felderíteni, hanem néhány furcsa, szokatlan ízkombinációt. 

Barátok körében döbbentem rá, hogy néhány dolgot "furán" eszek, mint például a káposztás tésztát, illetve a túrós, szalonnás tésztát cukorral. De rájöttem "nem én vagyok a legfurább" hiszen vannak olyanok is köreinkben, akik a paprikás krumplit sóskával fogyasztják, de hallottam már a brokkolis kávéról is.

A nyaralásokban a sportjellegű túrák mellett a gasztronómiai újdonságokat, érdekességeket várom a legjobban, amikből tanulhatok. Így találkoztam először a kolbászlekvárral, ami elsőre meglehetősen bizarr volt, ám megkóstoltam és különböző sajtokkal párosítva már megváltozott a véleményem. A tepertőkrémet sokan ismerik Békés vármegyében is, ám porított fekete olivabogyós variációját már lehet nem annyira, ezekben még nem végeztem kutatásokat. 

A levendula fagyi már sokaknak triviális, pláne a Balaton környékén, de mi a helyzet a kolbászfagyival vagy a hamburgeres változattal? 

Valakinek a zserbóhoz dukál a csemege uborka. Az omlett, rántotta legtöbbünknek sós, ám van olyan személy, aki lekvárral párosítja. Ha már a tojáshoz megy a gyümölcsíz, miért ne lehetne a grillcsirkéhez vagy a sültszalonnához is alkalmazni?

 

Kevésbé bizarr párosítások (legalábbis számomra):

 

  • csipsz sajttal
  • alma sajttal
  • fagylalt hasábburgonyával
  • sajt és almás pite: a szakértők szerint az almás pite egy szelet cheddar sajttal úgy a legjobb, ha frissen sült almás pitére rakjuk
  • spagetti és csipsz
  • lekvár a hamburgerben: ez még egy egészen elfogadható kombinációnak tűnik, végülis sok sült húshoz fogyasztunk gyümölcsszószokat
  • a megsózott dinnyével kapcsolatban azt gondolhatnánk, hogy a só kellemetlen utóízt hagy maga után, valójában azonban csak még jobban kihozza a dinnye édes ízét

További programok »

FEL