Művészbejáró: Újdonságok és klasszikus darabok az új színházi évadban

A Békéscsabai Jókai Színház még az új évad első bemutatója előtt nyilvános évadnyitót tartott a színház előtti téren. A 2017/2018-as évadra számos újdonsággal készül a teátrum, de természetesen a közkedvelt klasszikus darabok sem maradnak ki az ez évi repertoárból.

Seregi Zoltánnal, a színház igazgatójával a 7. Tv Művészbejáró című műsorában Szabó Rita műsorvezető beszélgetett a közelmúltban arról, hogy mi is várja majd ebben az évadban a színházkedvelőket.

 

– Mielőtt rátérnénk az új évadra, beszéljünk egy kicsit a nyárról, ami mozgalmasan telt, díjakban is részesült a teátrum. Mit lehet erről tudni?

 

A nyár két részből állt. Az egyik a Csabai Nyár első fele volt, amelynek megszervezése a színház feladata volt. Elmondhatom, hogy nagyon sikert aratott, hiszen mind a városháza udvarán, mind a Teátriumban az előadások teltházzal mentek, szerették a nézők. Egy két napot az eső elvert, de azt is megoldottuk, a Csabagyöngyében tartottuk meg az előadást, köszönhetően a jó kapcsolatnak. A nyár másik részéhez tartozik a Szarvasi Vízi Színház, ide minden nyáron elviszünk jó néhány előadást az évadból. Idén az előadások sikere és a színvonala eredményeképpen kaptunk Szarvas várostól a kitüntetést.

 

– Hogyan fogadták ezt a díjat?

 

Nagyon jólesett. A Magyar Teátrum Nyári Fesztiválján a teátrum ad ki díjakat, de az utóbbi 3-4 évben Szarvas város díjaz. Nagy megtiszteltetés, hogy megkaptuk, hisz eszerint az összes előadásunk olyan sikeres volt, hogy a város díjára érdemes lett a színház.

 

– Térjünk rá az új évadra. Mit lehet tudni akkor az idei műsortervről?

 

A műsorterv szerkezete nem változott. Ez tavaly bevált már egyszer. Megemeltük a felnőtt bérletes előadások számát eggyel, a plusz előadás a Kamaraszínházban van. Négy plusz egy előadás van, és ajándékként egy hatodik. Így tulajdonképpen hat felnőtt bérletes előadást tudunk tartani. Muszáj emelnünk a bemutatószámot, mert a hozzánk hasonló teátrumok az országban mind 10-11 bemutatót tartanak egy évadban, nekünk is tartanunk kell ezt a szintet, hiszen a támogatás ehhez van szabva.

 

– Milyen szempontok alapján állították össze az idei műsortervet?

 

Elsősorban nyilván a közelség fontos. Itt van nekünk egy olyan hűséges közönségünk, amelynek tagjai már több mint 13 ezer bérletet vettek meg, és még nincs vége a bérletezésnek. Nyilván őket kell szolgálnunk elsősorban, de természetesen szakmai és művészi szempontok is vannak, és a fenntartónknak is meg kell felelnünk. Úgyhogy elég sokféle szempont alapján állítjuk össze az évadtervet. Nyilván a társulat is meghatározó, hiszen azoknak a színészeknek kell játszaniuk a szerepeket, akik itt vannak. Olyanokat kell találni, amik illenek rájuk, amiket jó színvonalon meg tudnak csinálni.

 

– Ön szerint minek köszönhető az, hogy ilyen nagy az érdeklődés?

 

Ez a bérletrendszer határtalan bizalmat ad nekünk, hiszen megvesznek valamit, amiről még azt sem tudják, hogy micsoda. A címekből sejthetik, de a másik része ennek az, hogy bíznak bennünk az előző évadok alapján. Ennek meg kell felelnünk, így már nem dőlhetünk hátra. Minden évadban meg kell küzdenünk a sikerért, amit nem adnak könnyen.

 

– Több ősbemutatóval is készülnek erre az évadra. Melyek ezek és még milyen újdonságok lesznek?

 

Az első ősbemutató egy gyerekdarab, Hedry Mária darabja, ami egy nagyon-nagyon szép mesedarab. Olyan szép üzenete van, ami a mai világban nagyon fontos: a gyerekek kiskorukban már abban az irányban gondolkodjanak, hogy a természetet meg kell védeni. Tulajdonképpen erről szól A bűvös patkó című darab. Ősbemutató lesz még a Mikszáthtól A beszélő köntös, amit Zalán Tibor ír színpadra, illetve Szabó Magda Születésnap című regényéből készült színdarab szintén, amit Belinszki Zoltán ír színpadra. A legnagyobb ősbemutató egy komoly évfordulóhoz kapcsolódik: a reformáció ötszázadik évfordulójához. Pozsgai Zsolt írt a felkérésemre egy darabot, ami nagyon erősen Békéscsabához kapcsolódik, az első békéscsabai evangélikus templom építéséről szól. Egy fantasztikusan erős női szereppel, aki ezt végigviszi, egy özvegyasszony, akinek a férje korán meghal a törökkel vívott háborúban, és ezért ráhárul ez a hatalmas feladat, egy nagyon szép szerep. De az egész darab nagyon fordulatos. Direkt azt kértem a Zsolttól, hogy közönségbarát darabot írjon, ne egy nagyon nehéz filozofikus művet, bár lehetne, hiszen a reformációból ez levezethető lehetne. Mégis úgy gondoltam, hogy inkább egy sok akcióval, sok érdekes figurával, sok eseménnyel, történéssel teli darab legyen ez. Remélem, a közönség szereti majd, bár ez nem egy vidám darab lesz.

 

–  A bűvös patkó egy gyermekdarab. Mivel készülnek még a gyermekek számára, hisz köztudott, hogy a színház nemcsak a felnőtteknek szól, hanem a másik célközönség a gyerekek?

 

Nagyon fontosak a gyerekek! Azt vallom, sokakkal ellentétben, a színházi szakmában, hogy nem színházi előadások elemzésével kell az iskolákban megszerettetni a színházat, mert úgy nem lehet, hanem valódi színházi élménnyel. Vagy a színházban, vagy az iskolába, hisz például a színház házhoz megy projektünk ez utóbbiról szólt. A kicsiknek is olyan élményt kell adni, ami maradandó, akkor majd újra el fognak jönni a színházba. Egy klasszikus műre hívnám fel a figyelmet, a Micimackóra, de A beszélő köntös is az ifjúságnak szól, illetve a Szabó Magda Születésnap című darabja is nekik van kitalálva.

 

– Miben változott a társulat összetétele a tavalyihoz képest?

 

Nem történt változás, hála Istennek, nagyon jó kis társulatunk van, ami megmaradt, tehát nem ment el senki. Vendégek jönnek majd, de ez minden évben így történik. Ez nemcsak azért van így, mert bizonyos szerepkörökre nincsen a társulatban színészünk, hanem mert nagyon jót tesz a társulatnak, ha jön egy-egy vendég. Új impulzusokat kapnak tőle. Ők is és a vendégek is szeretnek itt lenni, tehát ez egy kölcsönös dolog. Egy másik színésszel, egy másik színésziskola, gondolkodás vagy szemléletmód mutatkozik meg. Ez nagyon termékenyítő hatással van a színészeinkre. Idén jön majd Kovács Frigyes és Benkő Géza.

 

– Több projektje is van a színháznak. Gondolok itt a Mindentudás Színházi Egyetemére, vagy a jelelt és narrált előadásokra. Mit lehet ezekről tudni? Továbbra is folytatódnak?

 

Természetesen folytatódnak, hiszen ezek sikertörténetek, ha szabad ilyet mondanom. Sőt a Mindentudás Színházi Egyetemének első évéről ki is adtunk egy nagyon szép kiadványt, amelyben tíz előadás szerepel kinyomtatva. Ezt az országos színházi évadnyitóra is elvisszük Győrbe, és ajándékba adunk egyet minden színházvezetőnek. Úgy gondolom, hogy ezzel büszkélkedhetünk. A jelelt és narrált előadásokat szintén folytatjuk. Talán még többet is csinálunk idén, mint eddig, köszönhetően két kitűnő színésznőnknek, Komáromi Anettnek és Tarsoly Krisztának.

 

– Ha már évadnyitás, mi az évadindító darab?

 

– Az ajándékkal kezdjük, ez Tamási Áron Ősvigasztalás című darabja, ami egy különleges mű. Az ajándék mindig egy picit különleges, egy picit más, mint az évad többi darabja. Ez mindig egy olyan darab, vagy olyan előadás, ami esetleg olyanoknak is érdekes lehet, akik egyébként nem szeretik a vígjátékokat, vagy a könnyedebb darabokat. Ez egy nagyon-nagyon szép mű, egy erdélyi történet. Úgy gondolom, hogy egy különleges előadás, amit a kamaraszínházban mutatunk be. A nagyszínházban A törvénytelen randevú című francia vígjátékkal indítunk, a darabot angol rendező rendezi magyar színészekkel. Tehát francia darab, angol rendező, magyar színészek. Ez egy helyzetkomikumokra épülő vígjáték, amely a századfordulón játszódik. Hagyomány a nyilvános évadnyitó, ilyenkor és évadzáráskor találkozunk a közönséggel a színház előtti téren, ahol kóstolót adunk a következő évadból. Ez mindig nehéz, hiszen nincsenek készen az előadások, de azért megpróbálunk valamilyen hangulatot felidézni, vagy egy-egy beszélgetéssel érdeklődést kelteni az évad iránt.

 

Megosztás:

Címke: , , ,