Munkácsy életéről szóló musicallel köszönti a Jókai színház a festőfejedelmet

2024. február 22. 18:37 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Szerdán tartották a Munkácsy, a festőfejedelem című musical sajtónyilvános főpróbáját a Békéscsabai Jókai Színházban. A teátrum pénteken ennek az előadásnak a premierjével, másnap pedig a díszbemutatójával csatlakozik a Munkácsy 180 programsorozathoz. A darabot a Balázs Béla-díjas Koltay Gábor rendezte.

A valós történelmi tényeken alapuló mű története szerint a fiatalon árván maradt Munkácsy Mihály szülei halála után került Békéscsabára nagybátyához, majd a városban egy asztalosműhelyben kezdett inasként dolgozni.

– Egy picit dolgoztunk rajta dramaturgiailag, kicsit több benne Békéscsaba, illetve Munkácsy magyarságához kapcsolódó viszonya is. A változtatások nélkül is gyakorlatilag ez a színdarab már készen állt arra, hogy bemutassuk Békéscsabán. A szerző régóta rágta a fülemet, hogy miért nem mutatjuk be itt is, de ehhez most jött el a megfelelő pillanat – részletezte Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója. 

A musical nemcsak a festő gyermekkorát mutatja be, de a Szamossy Elek portréfestővel való találkozást és Paál László festővel kötött barátságát is.

– Pár évvel ezelőtt János vitéz szerepében is Koltay Gábor rendezett minket, és nagyon hasonló felállás volt, hiszen ott Jancsit játszhattam és Nagy Róbert barátom és kollégám játszotta Bagót. Itt pedig én vagyok Munkácsy szerepében, Nagy Robi pedig Paál Lászlót alakítja, úgyhogy egy hasonló karakterviszony van közöttünk, mint akkor – mondta el a Munkácsyt alakító Puskás Dániel.

Kép: Behir.hu

A színpadon Puskás Dániel és Csonka Dóra

 

A 26 éves korára világhírűvé vált festő az 1880-as években Párizsban élt. A darabnak köszönhetően a festő műtermébe is bepillanthatnak a nézők, ahol többek közt a Honfoglalás című kép, Munkácsy egyik legmonumentálisabb alkotása is készült. A rendező Koltay Gábor a darab történéseit Munkácsy Mihály magyarságtudata köré fűzte fel, amely a Honfoglalás című festmény elkészítésében teljesedik ki.

– Munkácsy itt volt Békéscsabán, arcokat keresett, fotókat készített a képhez. Mindenképpen azt a nagy, magasztos pillanatot szerette volna ábrázolni, amikor nem egy besenyők által ide menekült hordaként érkezünk, hanem egy jelentős kultúrájú népnek egy végleges és tudatos hazatalálásaként. Lényegében ezt tükrözi a jelenleg a parlamentben is látható Munkácsy-kép és ez szeretnénk a színpadon is láttatni – emelte ki.

A sokoldalú, vetítésekkel tűzdelt zenés darabhoz mintegy 100 korhű jelmez készült. Az előadásban a békéscsabai Színitanház hallgatói is közreműködnek. A darab bemutatóját február 23-án pénteken 19 órától tartják a Jókai színházban. 

További programok »

Kultúra

FEL