Müller Cecília: Magyarországon nem lesznek túlterhelt kórházak

2020. október 28. 14:18 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Jelenleg 3166 koronavírus fertőzöttet kezelnek kórházban és 260 fő van lélegeztetőgépen – hangzott el az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. A beazonosított fertőzések számával nő a kórházi ellátásra szoruló középsúlyos vagy súlyos betegek száma is – mondta el az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hozzátette: Magyarországon a védekezés tervszerűen zajlik, mindenki megkapja azt az ellátást, amire szüksége van.

Második vonalbeli intézmények is beléptek a koronavírusos betegek állátásba

Müller Cecília hangsúlyozta: hazánkban nem fenyeget az a veszély, amellyel a legtöbb európai ország szembesül, hogy túlterhelté válnak a kórházak, mert az első vonalbeli intézmények mellé második vonalbeli kórházak is beléptek az ellátásba mind Budapesten, mind vidéken. A tisztifőorvos arról tájékoztatott: hogy a kijelölt kórházakban minden feltétel rendelkezésre áll: a személyi, tárgyi és szakmai ismeretek, valamint a gyógyszerek és az összes létező eszköz, emellett ezek a kórházak folyamatosan tájékoztatják az Országos Mentőszolgálatot, amely lehetővé teszi, hogy minden beteget a lehető leggyorsabban, a megfelelő egészségügyi intézményben helyezzenek el.

 

A szociális intézmények lakóinak 6 százaléka kapta el a fertőzést a második hullámban

Az országos tisztifőorvos kitért arra is, hogy folyamatosan figyelik a szociális intézményeket. Müller Cecília elmondta: jelenleg az 1600 közül 96 szociálisintézmény érintett koronavírus szempontjából, köztük 6 olyan intézmény van, amely az első hullámban is érintett volt. Hozzátette: a gondozottak számát tekintve körülbelül 6 százalék fertőzött. Az érintett 96 intézményből 19 intézményben csak egy-egy koronavírus pozitív ellátott van, 44 intézményben 10 vagy annál kevesebb számban vannak érintettek és összesen két intézmény van, ahol jelentősebb számú pozitivitásról tudnak beszámolni. Mint mondta: arányaiban ez azt jelenti, hogy 100 intézmény közül 94-ben még egyáltalán nem került be a második hullámban a vírus, ami a látogatási és kijárási tilalom betartásának és a gondozók felelősségteljes munkájának köszönhető.

Az őszi szünet alatt zajlik az iskolák fertőtlenítése és vannak olyan oktatási intézmények, ahol a honvédséget is bevonták a fertőtlenítő nagytakarításba, jellemzően ott, ahol szeptember óta többször vagy nagyobb mértékben történt megbetegedés. Emellett több hazai óvodában van a fertőzés miatt rendkívüli szünet.

 

Csütörtökön és pénteken megérkezik a gyermekek számára kifejlesztett influenza elleni oltás a házi gyermekorvosi rendelőkbe

Folyamatosan zajlik az influenza elleni védőoltások kiszállítása a háziorvosi praxisokba. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a felnőtteknek szánt vakcinát Magyarországon gyártják, így rendelkezésre áll a 3 komponensű oltóanyag mindenkinek, aki igényli. A gyártás és a kiszállítás folyamatosan zajlik, de a tisztifőorvos türelmet kért mindazoktól, akik "oltakozni" szeretnének.

Müller Cecília emellett hangsúlyozta: a hároméven aluli gyermekek immunizálására alkalmas influenza vakcinából a minden évben rendelt 4 ezer darabbal szem idén több mint százezer oltást rendelt Magyarország, amelyeket csütörtökön és pénteken megkapnak a gyermekorvosi és vegyes háziorvosi praxisok, így jövő héten elkezdhetik az oltást.

 

Emelkedik a tesztelési kapacitás

A Népegészségügyi Központ és más laboratóriumok mellé az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a laboratóriumi vizsgálatot végzők körébe – jelentette be Müller Cecília. Hozzátette: az elmúlt 24 órában 15 596 PCR-tesztet végeztek el hazánkban és már 1 millió fölött van az elvégzett tesztek száma. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: semmilyen kapacitási határ nincs a laboratóriumi vizsgálatok tekintetében, mindenkinek elvégzik a tesztet, akinek szüksége van rá.

 

Egyszerűsödtek egyes karantén szabályokkal kapcsolatos eljárások

Közigazgatási hatósági ügyek tömegessé válásával szükséges volt az eljárások egyszerűsítésére – erről az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese beszélt. Kiss Róbert rendőr alezredes ismét ismertette a módosított szabályokat, amelyekről korábban már beszámoltunk.

Kitért arra is, hogy a beutazást követő hatósági házi karantént határidő előtt a törvény szerint kizárólag két esetben hagyhatja el valaki, ha megbetegszik és az orvos arra utasítja, valamint akkor, ha életveszéllyel és súlyos kárral fenyegető veszélyhelyzet alakul ki. Továbbá kiemelte: az érintett a karanténlakást a hatósági házi karantén utolsó napját követő napon hagyhatja el, ha a karanténlakás helye szerint illetékes rendőrkapitányság részére tett bejelentést, és azt a rendőrség tudomásul is vette.

További programok »

FEL