Operatív törzs: A védettségi igazolvány önmagában nem mentesít a karantén alól

2021. április 14. 12:41 | D. Nagy Bence

A hatósági házi karantént kizárólag két negatív eredményű PCR teszttel lehet elhagyni.

 

– Egyre többen kérik határátlépés során, hogy a hatóságok vegyenek figyelembe bizonyos igazolásokat az ilyenkor kötelező jellegű hatósági házi karantén alóli mentesülés érdekében. A hatóságilag elrendelt karantént kizárólag két negatív teszt produkálása után, angol vagy magyar nyelvű igazolás ellenében lehet végérvényesen elhagyni – közölte Kiss Róbert az operatív törzs keddi tájékoztatóján. A rendőr alezredes hozzátette, hogy egyéb esetben a karantént egyedül csak a tesztelés idejére lehet elhagyni, illetve megjegyezte, hogy az oltást igazoló védettségi igazolvány önmagában nem jogosít a karantén alóli mentességre.

Az alezredes ismertette, hogy a rendőrök az elmúlt huszonnégy óra során 483 esetben intézkedtek maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt. A rendelkezések bevezetése óta eddig összesen 52 269 ilyen intézkedés történt. A kijárási tilalmat 211 személy szegte meg, illetve 5860 újabb hatósági házi karantént rendeltek el, így jelenleg összesen 43 992 van érvényben.

 

Több mint 3 millió beoltott Magyarországon

– 2021 14. hetében 13 334 fővel kevesebb új fertőzöttet regisztráltak, mint az azt megelőző héten – mondta el Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője. Kiemelte, hogy a magyarországi beoltottak száma átlépte a 3 milliót: összesen több mint 3 millió 37 ezren kapták már meg az első oltásukat – ez a lakosság 30,7 százaléka –, közel 1 millió 800 ezren pedig már a másodikat is.

Az osztályvezető a járványügyi kimutatások kapcsán elmondta, hogy jeleneg 272 066 új aktív fertőzöttet regisztráltak. Az átlagéletkor 46 év, a fertőzöttek 54 szaléka nő.

– A települések 99 százaléka érintett a járványban, az új esetek 14 százalékát a fővárosban, 13 százalékát pedig Pest megyében regisztrálták – foglalta össze Galgóczi Ágnes. 

A tájékoztatón elhangzott, hogy azok a pedagógusok, akik az elmúlt két hétvége során valamilyen oknál fogva nem tudták felvenni a védőoltást, ma kapnak sms-értesítést a hét végén zajló harmadik körös lehetőségről.

További programok »

FEL