Müller Cecília: A kórházi ágyak 60 százaléka foglalt

2020. november 9. 12:46 | Tóth Bianka

A járvány Európa-szerte fokozódik mind a fertőzöttek, mind az elhunytak számát nézve.

Az operatív törzs napi tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes beszámolt azokról az intézkedésekről, melyeket Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be hétfő délelőtt: általános kijárási, gyülekezési,- és rendezvényszervezési tilalom lép életbe szerdától, ha az Országgyűlés megszavazza a rendkívüli jogrend meghosszabbítását; az éttermeket be kell zárni, csak kiszállítás lehetséges; az üzletek, fodrászok és kisipari szolgáltatók csak 19 óráig tarthatnak nyitva; a sportrendezvényeket zárt kapuk mögött kell megtartani; az iskolákban 8. osztály felett digitális oktatás lép életbe; a színházakat, mozikat be kell zárni, valamint korlátozni kell a családi rendezvényeket. Az intézkedések szerda 0 órától lépnek hatályba, ha az országgyűlési képviselők megszavazzák a veszélyhelyzet meghosszabbítását 90 nappal. 

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese elmondta, hogy a hétvégén a rendőrség kiemelten ellenőrizte az üzleteket és a vedéglátóhelyeket. Kiemelte, hogy volt idő megszokni a szabályokat, ezért mostantól szabályszegés esetén nem a figyelmeztetést fogják elsősorban alkalmazni.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról számolt be, hogy a járvány Európa-szerte fokozódik. Magyarországon is folyamatosan emelkedik a kórházban ápoltak száma: jelenleg 6061 főt látnak el kórházakban, ebből 415 fő szorul lélegeztetésre. Hozzátette, hogy Magyarországon a betegágyak 60 százaléka foglalt.

Annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátórendszer működése folyamatos legyen, keddtől további aktív fekvőbeteg-ellátó intézmények lépnek be a koronavírusos betegek ellátórendszerébe. Összesen 77 intézményben fogadnak majd koronavírusos betegeket, és a fertőzött gyermekek számára is lesz kijelölt intézmény. Ehhez az elektív, vagyis a tervezhető ellátásokat egy időre elhalasztják. A sürgős beavatkozásokra a korábbi szabályok vonatkoznak: nem halaszthatóak az onkológiai, kardiológiai beavatkozások és a transzplantációk sem, valamint tovább végezhetők a reprodukciós eljárások is.

 

FEL