A regisztrált fertőzöttek 5 százaléka van lélegeztetőgépen hazánkban

2020. április 1. 13:03 | Papp Ádám Sándor

Az új koronavírus-fertőzés miatt regisztrált 525 fő 25 százaléka tünetmentes, 35 százaléka enyhe tüneteket mutatott és 5 százalék, azaz 17 ember van lélegeztetőgépen, 6 százalékuk pedig intenzív ellátásra szorul - tájékoztatott Müller Cecília az operatív törzs szerdai, online tájékoztatóján.

Müller Cecília: mindannyian kitettek vagyunk a fertőzésnek

Az elmúlt 24 órában négy idős beteg hunyt el, mindegyikük krónikus betegségben szenvedett, így a halottak száma 20-ra nőtt – tájékoztatott. Hozzátette: az elhunytak átlagéletkora 73 év, közülük 12 férfi, 8 pedig nő. A tisztifőorvos szerint jól látható, hogy az időseket és a magas kockázati csoportban lévőket érinti leginkább a fertőzés, de nincsenek kivételek, bárki fertőzött lehet. Nem nő ugrásszerűen a fertőzött emberek száma Magyarországon, az emelkedés mértéke egyenletes, ez biztató - hangoztatta. Továbbra is igaz, hogy a fertőzöttek a szoros környezetükben élő egy-két embernek adják át a betegséget.

– A fiatalok is ugyanúgy elkaphatják, és senki nem tudja, ki kitől kapja el a fertőzést. Jelentkezhetnek tünetek, de előfordulhat, hogy csupán hordozók – húzta alá.

Müller Cecília emlékeztetett, hogy a vírus az egész ország területén jelen van és megyékre lebontva megtekinthető a fertőzöttek száma. Kiemelte: a legtöbb fertőzött Budapesten és Pest megyében található, de véleménye szerint a vidékiek sem nyugodhatnak meg, sőt: úgy kell viselkedniük, mintha a vírus jelen lenne ott is. 

Hozzátette: a lakosság körül-belül 80 százaléka fertőződhet meg koronavírussal, de nem észlel magán tüneteket, a vírust viszont így is tovább tudja adni.

A tisztifőorvos emlékeztetett arra, hogy mindig mossunk kezet, főként a munkahelyeken, utazásaink során és a lakásba belépést követően rögtön fertőtlenítsünk.

 

A rendkívüli intézkedések a veszélyhelyzet végéig fennmaradnak

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti munkatársa elmondta, hogy az operatív törzs folyamatosan figyeli a veszélyhelyzet rendeleteinek betartását. Véleménye szerint a bevezetett intézkedések a fertőzések és megbetegedések csökkenését segítette elő, így azokat a veszélyhelyzet végéig fenntartják.

Ismertette: a legtöbb rendőri felszólításra az emberek együttműködőek voltak, de több esetben beavatkozásra volt szükség. Mint mondta: a kijárási korlátozás óta 1128 rendőri intézkedés volt hazánkban, 956 esetben figyelmeztették a lakosságot, 49-szer helyszíni bírságot osztottak ki és 123 esetben szabálysértési feljelentést tettek. Mint mondta: 9679 hatósági házikarantént rendeltek el eddig és 71 350 alaklommal ellenőrizték annak a betartását.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy szerdán három járat érkezett Budapestre, amelyek védőfelszereléseket, maszkokat és védő overálokat szállítottak. Hozzátette: ma még további járom cargo érkezik a fővárosba. A szállított eszközöket elsősorban az egészségügyi dolgozók kapják.

 
A határon ingázó munkavállalókat nem helyezik karanténba

Kiss Róbert ismertette, hogy könnyítő intézkedéseket vezettek be a határoknál: ma éjféltől a magyar-osztrák határon engedélyezik az ingázó utazók munkába járását. Átmehetnek a határon és nem kell kéthetes hatósági karanténba vonulniuk.

A magyar-szlovák határ vonatkozásában éjféltől a teherforgalmat is engedik azokon a határátkelőhelyeken, ahol eddig a személyforgalom is megengedett volt – tette hozzá, példaként említve Vámosszabadit, Somoskőújfalut és Sátoraljaújhelyet.

FEL