Müller Cecília: Egyelőre nincs itt az ideje az óvintézkedések feloldásának

2021. február 17. 12:53 | Papp Ádám Sándor

A járványügyi adatok alapján még nincs itt az enyhítések ideje – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Hozzátette: a védőoltás jelenti az egyik kiutat a koronavírusból; Magyarországon immár 5 vakcina áll rendelkezésre.

A járvány nem enged a szorításából – jelentette ki az országos tisztifőorvos a szerdai adatok közlését követően. Müller Cecília kiemelte: hosszú idő után először nőtt az aktív fertőzöttek száma.

– Magyarországon következetes védekezést hajtunk végre, nem enyhítünk, hogy utána szigorítsunk. Egyelőre nincs itt az ideje az óvintézkedések feloldásának. A védett személyek nagy száma adhat arra lehetőséget, hogy a járványból kivezető utat megtaláljuk – húzta alá.

 

A vírus örökítő anyaga több nagyvárosban is emelkedett

Müller Cecília elmondta, hogy messze vagyunk még a nyájimmunitástól. A szennyvízminták kimutatták, hogy számos nagyvárosban emelkedett a koronavírus örökítőanyaga (Békéscsabán nem – a szerk.). Mindez előrevetíti, hogy a következő hetekben növekedhet a fertőzött személyek száma.

 

Már 193 embernél mutatták ki a brit mutánst itthon

A koronavírus természeténél fogva hajlamos a mutációra, az angol mutáns variáns is megjelent Magyarországon. Ezt 193 embernél mutatták ki.

– Ezek a mutánsok nem okoznak súlyosabb megbetegedést, de sokkal gyorsabban terjednek, mint az ismert koronavírus. Az eddig alkalmazott védőoltások hatékonyak a brit mutánssal szemben, de más variánsokkal szemben csökken a hatékonyságuk – tette hozzá a tisztifőorvos.

 

Folytatódik az oltás, immár öt vakcina van Magyarországon

Folytatódik a regisztrált legidősebb személyek és a háziorvosoknál a 60 év alatti krónikus betegek oltása az AstraZeneca-vakcinával, illetve az egészségügyi dolgozók második körös vakcinázása – emelte ki Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos ismertette, hogy megérkezett Kínából az 550 ezer adag Sinopharm-vakcina. Az oltóanyaggal együtt megérkezett a kommutáció is, amelyet szakemberek tanulmányoznak.

A kínaival együtt immár ötféle vakcina áll rendelkezésre itthon – mondta Müller Cecília. Hozzátette: az a cél, hogy minél előbb felszabadítsák és rendelkezésre bocsássák a kínai vakcinát, amelyhez betegtájékoztatót és alkalmazási útmutatót is kiadnak majd.

További programok »

FEL