A háziorvosok minden héten frissített listát kapnak a regisztrált oltakozókról

2021. február 10. 12:57 | Papp Ádám Sándor

A héten minden háziorvosi praxisban lesz már a négy védőoltás közül – ismertette Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Immár 2040 háziorvosi praxisnak lesz lehetősége az AstraZeneca vakcinával oltani és 2964 praxisban a Pfizerrel oltanak – fogalmazott Békássy Szabolcs. A szakmai vezető háziorvos arról is beszélt, hogy kollégái választják ki azokat, akik a Szputnyik V vakcinát kaphatják meg.

A szakember megköszönte a háziorvosok közreműködését, akik hozzájárultak ahhoz, hogy több mint 10 ezer veszélyeztetett korcsoportba tartozó pácienst oltottak be, további 30 ezer beteg oltópontra történő irányításának koordinálása mellett.

A háziorvosok jelezték, hogy a páciensek érdeklődnek telefonon, de azt kérik, hogy várják meg az orvos jelentkezését, a háziorvosok minden héten frissített listát kapnak a regisztrált oltakozókról. Azt kérik, hogy akiket oltásra hívnak, tartsák az időpontot, így elkerülhetik a tumultust.

Kitért arra is, hogy az elmúlt héten nem érkezett elegendő Pfizer vakcina, ezért nem minden praxisnak sikerült tapasztalatot szerezni az oltásban, ez az érkező oltások által meg fog változni.

– A vakcinákról mindenki tájékozódjon hiteles forrásból, amelyhez a háziorvos kollégákat ajánlom – zárta gondolatait Békássy Szabolcs.

 

Közel 300 ezer ember kapott már oltást, 113 ezren már kettőt is

 

Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi adatok ismertetését követően a járványgörbe alakulásáról beszélt. Kifejtette, hogy az elmúlt tíz napon megtorpant a korábban lefelé ívelő görbe, ennek az okát keresik.

– Lehet, hogy ez már a harmadik hullám kezdete, de lehet az új mutáns is, amely sokkal ragályosabb. Az adatok még stagnálást mutatnak, de ismét emelkedő tendencia következhet, amelyet a védőoltások gyors beadásával lehet megakadályozni – mondta.

A tiszti főorvos köszönetet mondott a háziorvosoknak, akiknek kulcsszerepük van az oltási terv végrehajtásában.

– Eddig 292 627 fő kapott oltást, közülük 113 570 fő már a másodikat is megkapta – hangsúlyozta, majd ismertette, hogyan zajlik a vakcinák kiszállítása. A Pfizer ma jut el a praxisokhoz és az oltópontokra, de elindul az oltás az AstraZeneca oltóanyagával is, és a Szputnyik V-vel pedig a fővárosi oltópontokon kezdik el az oltást. További vakcinát várnak, az AstraZeneca-ból 45 600 adag érkezik csütörtökön, illetve Moderna-ból 21 600, ennek a szállítási ideje még nem tisztázott.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy az oltás első két szakasza lezárult, hiszen az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények lakói már felvették a vakcinát.

– Az elmúlt héten megkezdődött és csütörtöktől folytatódik a védőoltásra regisztrált idősebbek oltása, amelyhez a háziorvosok a Pfizer-vakcinákat most kapják meg. Négy budapesti kórházi ponton is oltanak majd Szputnyik-vakcinával – mondta, majd hozzátette: a háziorvosok a mai naptól megkezdik a 60 év alatti krónikus betegek oltását.

– Azt tapasztaljuk, hogy a koronavírus örökítőanyaga ismét emelkedést mutat a szennyvízben – folytatta.

Budapesten, Székesfehérváron, Miskolcon és Győrben emelkedő tendencia mutatkozik, míg máshol stagnál vagy enyhe emelkedés tapasztalható. Békéscsabán és Kecskeméten csökkent az örökítőanyag detektálása.

– Ha valaki mindkét oltását megkapta és a megadott idő eltelt, ez a Pfizernél 7-10 nap, az AstraZenecánál 15 nap, azaz elnyerte a teljes védettséget, akkor, ha kontaktszemélyek minősül, nem kell karanténban tartózkodnia – húzta alá az országos tisztifőorvos.

Több városban is terítékre került a szabályok enyhítése. Müller Cecília szerint a járványügyi adatok alapján ez túl korai, hiszen a környező országokban inkább szigorítanak. Véleménye szerint a korai nyitás hosszútávon veszélyt rejthet.

További programok »

FEL