Békés megyébe is megérkezett a krónikus betegek oltására szolgáló vakcina

2021. február 10. 10:06 | Mikóczy Erika

Békés megyében ma harminc háziorvos veheti át praxisa számára az AstraZeneca vakcinát. Egy-egy háziorvos tíz krónikus betegségben szenvedő, 18 és 60 év közötti páciens oltására elegendő oltóanyagot kap.

A Békés Megyei Kormányhivatal épületében szerdán reggel vette át az AstraZeneca oltóanyagot dr. Garay Erzsébet gyulai háziorvos is. 

– Ezt a vakcinát azoknak a 18-60 év közötti betegeinknek adhatjuk, akik olyan krónikus betegségekben szenvednek, amelyek miatt fokozottan veszélyeztetettek koronavírus-fertőzés esetén. Ilyenek például a daganatos betegségekben, keringési betegségekben szenvedők, a transzplantáltak, és egyéb krónikus betegségekben szenvedők. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől kaptuk meg a listát, hogy kiket érint ez. Aki vállalja az oltást, az meg is fogja kapni, a mi praxisunkban már most pénteken. Egy kis üvegben 10 páciensre elegendő oltóanyagot kaptunk, a tíz embert értesítjük, hogy pontosan mikor kell jönnie. Múlt héten az idősek is nagyon örültek annak, hogy felvehetik az oltást, most a krónikus betegeink is azt jelezték vissza, hogy ez megkönnyebbülést jelent számukra – fogalmazott dr. Garay Erzsébet.

Fotó: behir.hu

 

A doktornő elmondta azt is, hogy a krónikus betegeik be tudnak menni a rendelőbe, de az időseknél előfordulhat, hogy mozgásukban már nagyon korlátozottak. Minden esetben arra kérik a családokat, hogyha mód van rá, próbálják bevinni a rendelőbe a hozzátartozójukat, mert nem jó a vakcinát szállítani.

Dr. Garay Erzsébet kiemelte, hogy a betegeknél a kezdeti félelem elmúlt a vakcinákkal szemben, a frissített lista szerint az ő páciensei körében is egyre nő az oltakozási kedv, így remélhetőleg mielőbb visszatérhetünk majd a régi, megszokott életünkhöz, visszakaphatjuk a szabadságunkat.

Fotó: behir.hu

 

További programok »

FEL