Megérkezett az AstraZeneca Újkígyósra

2021. február 24. 17:22 | Sipos Gábor

Az újkígyósi Egészségházba is megérkezett az AstraZeneca oltóanyag, így folytatódhat a regisztráltak oltása a Békés megyei településen ezen a héten is. A háziorvosi rendelőben felkészültek a vakcina fogadására és elkezdik értesíteni az oltandó 60 év alatti krónikus betegeket.

Megérkezett az újabb adag oltóanyag Újkígyósra, vagyis csakúgy, mint Békés megyében mindenhol, ezen a településen is folytatódhat a regisztráltak oltása. Az átvételi elismervények aláírását követően az oltóanyag hűtőbe kerül, ezt követően telefonos egyeztetés mellett jelölik ki azt a 10, krónikus megbetegedéssel küzdő 60 év alatti személyt, aki pénteken megkaphatja az AtraZeneca oltóanyagát.

– Örülünk, hogy kaptunk AstraZeneca oltóanyagot, amely lényegesen könnyebben kezelhető, mint más ellenanyagok esetében. A hűtési hőmérséklete plusz kettőtől nyolc fokig terjed, amit egy normál hűtő is biztosítani tud. Az üvegből történő kinyerése egyszerű és nagyon széles populációnak tudjuk adni  – mondta az átvételkor Dr. Hunya Sarolta háziorvos.

Ezen a héten 4175 háziorvosi praxisba szállítottak ebből a vakcinából Magyarországon. Az operatív törzs keddi tájékoztatóján az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy a beígért ellenanyag szállítmányok több alkalommal elmaradtak, így a tömeges oltások száma is eltért a tervezettől az elmúlt hetekben.

– Többen vannak, akik már behívásra kerültek, de a vakcinaszállítmányok elakadása miatt mégsem juthattak hozzá a hatásos vakcinához. Ezért ők is megkaphatják ebből az adagból a védőoltásukat – hangsúlyozta Müller Cecília.

Jelenleg Magyarországon ötféle oltóanyag áll a rendelkezésre, ebből a héten már a kínai Sinopharm vakcináját is elkezdik oltani.

– Ezen a héten a 270 ezer kínai oltóanyag és az 52 ezer Pfizer oltóanyag és 41 750 AstraZeneca oltóanyag érkezik az országba, amely 368 ezer ember oltását biztosítja és a héten több, mint 25 ezer második oltás is esedékes – mondta a tájékoztatón a területi közigazgatásért felelős államtitkár, György István.

A jelenlegi oltási terv szerint – a következő egy hetet is beleszámítva – mintegy 800 ezerre nőhet a beoltottak száma Magyarországon. A magyar kormány jelenlegi tervei szerint húsvétig mindenkit megkapja a vakcinát, aki regisztrált az oltásra.

További programok »

Hírek videóval

Szentmisével ünnepelték a kunágotai Szent Imre-templom 150. évfordulóját

A kunágotai római katolikus templomot 1870. november 5-én szentelték fel. Az isten háza tavaly volt 150 éves, de a járvány miatt egészen eddig nem volt lehetőség ezt szentmisével megünnepelni. A leromlott állapotú templom európai uniós forrásból, közel 45 millió forintból kívülről és belülről is megújult az évfordulóra, ezzel tovább szolgálhatja a községet.
2021. július 24. 16:01
FEL