Müller Cecília: Már minden harmadik magyart beoltottak

2021. április 16. 13:23 | Tóth Bianka

A járványügyi adatok egy hete stagnálnak, mostanra kicsit csökkenni kezdtek, a szennyvízadatokból viszont ez még nem mérhető. Még legalább egy hétig lehet számítani arra, hogy a fertőzöttek száma ezen a szinten fog mozogni, ezért fontos a védekezési lehetőségeink fenntartása – fogalmazott az országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Müller Cecília kiemelte, hogy fontos a fertőzés elkerülése, ezért ha meghívást kapunk a védőoltásra, azt haladéktalanul vegyük fel. Beszámolt arról is, hogy jól halad az oltási program, már több mint 3,4 millióan megkapták a koronavírus elleni vakcinát, ez a lakosság 32%-át jelenti. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem a nyájimmunitás, hanem az egyéni védettség a kialakítása a legfontosabb, erre pedig a különböző vírusvariánsok adnak okot.

Elmondta, hogy a 65 év feletti regisztráltak 95%-a már beoltott, és szépen halad a középkorosztály oltása is. A regisztrált 18 és 50 év közöttiek fele is kapott már védőoltást. Hamarosan sorra kerülhetnek a nem magas kockázatúak is, ehhez viszont elengedhetetlen a regisztráció.

– A reprodukciós ráta egy olyan viszonyszám, ami a vírus fertőzőképességét jelzi. Az angol variánsnál 1 fertőzött 4 másiknak tudja átadni a betegséget. Jelenleg a magyarországi reprodukciós ráta 1 alá csökkent, értéke 0,98. Ez azt jelenti, hogy a fertőzöttek száma lassan elkezdhet csökkenni, ez azonban egy hosszú folyamat. Tehát látható az intézkedések és a lakosság együttműködésének az eredménye – jegyezte meg Müller Cecília.

A tisztifőorvos beszélt az általános iskolák alsó tagozatainak, valamint az óvodáknak a hétfői nyitásáról is. Emlékeztetett arra, hogy a korábban bevezetett eljárásrend szerint fogadhatják majd a gyerekeket az intézmények. Müller Cecília elmondta: azért is biztonságosabb a visszatérés, mert az eddig regisztrált dolgozók több mint 80%-át beoltották már, ez az arányban pedig még tovább nőhet. 

További programok »

FEL