Jelentősen nőtt Békés megyében a koronavírus elleni oltás iránti érdeklődés

2021. november 4. 12:05 | Erdei-Kovács Zsolt

Az eltelt két hétben Békés megyében jelentős mértékben megnőtt a koronavírus elleni oltás iránti érdeklődés – mondta el kérdésünkre dr. Zsilák János, a Békés Megyei Központi Kórház orvosigazgató helyettese.

Eddig a háziorvosi rendelőkön kívül két egészségügyi intézményben lehetett felvenni a védőoltást, a békéscsabai és az orosházi tagkórházban kialakított oltóponton volt erre lehetőség. Keddtől azonban ez már Gyulán is elérhető, hiszen újra nyitották a korábban kialakított oltópontot.

Mint dr. Zsilák János megfogalmazta, folyamatosan ellenőrzik, figyelik az érdeklődést és azt tapasztalják, hogy elsősorban a harmadik körös oltás iránt nőtt meg az igény, azonban emellett folyamatosan van igény az első körös oltásra is. Nagyon fontos momentum az, hogy sokan jelentkeznek az első körös oltásra, mert ez a kulcsa a járvány megfékezésének – hangsúlyozta.

Kiemelte, az a cél, hogy minél kevesebben legyenek azok, akik egyáltalán nem vettek fel semmilyen oltást. – A negyedik hullám alapvetően az oltatlanok hulláma, jelentősen magasabb azoknak a száma, akik oltatlanul kerülnek kórházba, a fertőző osztályra – ismertette dr. Zsilák János. Azt is elmondta, az oltatlanoknál a tünetek is súlyosabbak és közülük többen kerülnek az intenzív osztályra is.

Megtudtuk, a negyedik hullámot döntően az úgynevezett delta-variáns okozza, melynek a fertőzőképessége jóval meghaladja a korábbi vírus-változatokét. Ez a fiatalabb korosztályt is jobban érinti, ezért fontos lenne, hogy közülük minél többen vegyék fel a védőoltást.

Az oltások felvételének gördülékenysége okán külön idősávot kaptak a 12-18 év közöttiek, az első oltásra jelentkezők, a harmadik oltásra regisztrálók és a külföldiek is. A harmadik körös oltást elsősorban azoknak javasolják, akik az idősebb korosztályhoz tartoznak, valamilyen oknál fogva az immunrendszerük nem működik megfelelően, illetve krónikus betegségben szenvednek és/vagy túlsúlyosak.

Az első körösök részére a Pfizer, a Moderna és Sinopharm egyaránt elérhető, a fiatalok részére az előbbi kettő áll rendelkezésre – részletezte az információkat az orvos. Az influenza elleni védőoltásról is érdemes szót ejteni, a vakcina megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll, az egészségügyi dolgozók és a betegek is térítésmentesen vehetik fel, amennyiben igénylik.

Időpontot foglalni online az eeszt.gov.hu oldalon lehet!

További programok »

FEL