MSZP: Érezhető a 2024-es költségvetésen, hogy közelednek a választások

2024. február 23. 14:09 | Fajó Attila

Sajtótájékoztatón értékelte a Szövetség Békéscsabáért-frakció a csütörtöki közgyűlésen hozott képviselő-testületi határozatokat. A konstruktív megoldások helyeslése mellett a képviselők szerint a költségvetés összeállításán érzékelhető, hogy közelednek az önkormányzati választások.

A csütörtöki közgyűlés eseményeit értékelve Miklós Attila képviselő elmondta, a januári, soron kívüli közgyűlésen tárgyalt költségvetési tervezetet most már végleges formájában ismerhette meg és fogadhatta el a közgyűlés.

– A képviselőtársaim által a megbízhatóság, megalapozottság költségvetéseként aposztrofált pénzügyi program véleményem szerint inkább választási költségvetésnek nevezhető. A tavalyi rekordmagas adóbevételek lehetővé tették, hogy biztonságosabban lehessen tervezni az idei évet, ám a sok új tétel bekerülése számomra azt sugallja, hogy a nyáron esedékes választások előtt több társadalmi csoportnak is kedvezőbb feltételeket kíván biztosítani az önkormányzat. Ez önmagában nem kifogásolható, de az ötéves ciklus végéhez közelítve érdekes lépés a jelenleg regnáló grémiumtól – tette hozzá az önkormányzati képviselő, aki kiemelte a jóléti intézkedések fontosságát, de szerinte illendő lett volna korábban is ekkora hangsúlyt fektetni azokra.

– A beruházások költségének csökkenése következtében a város 2024-es költségvetésének főösszege 28,4 milliárd forintban állapodott meg – erről már Fülöp Csaba beszélt. – Üdvös dolognak tartom, hogy a COVID19-járvány időszaka előtti finanszírozási szint visszaállítására törekszik a város. Az ez évi költségvetést nézve a működési jelleg megerősödését látom, melyre 19,6 milliárd forintot állított be az önkormányzat, saját bevételeiből – fogalmazott a képviselő. Ennek egyik okaként nevezte meg az iparűzési adóból befolyó többletforrást, illetve a jó gazdálkodást és felelősségteljes tervezést a városvezetés részéről.

– Pozitívnak látom továbbá a kommunális feladatokra elkülönített 1,27 milliárd forint megjelenését, amelyből a várható út- és járdafejlesztés, illetve további parkolóhelyek kialakítása (ha korlátozott számban is) mellett a térfigyelő kamerahálózat kiépítése és szélesítése is végbe mehet, hogy közterületeink biztonsága növekedhessen – hangsúlyozta a képviselő. 

A sajtótájékoztató végén Miklós Attila említést tett a csabai postaszolgáltatás jelenlegi állapotáról, mely mint mondta, a megszokottól és az elvárhatótól alacsonyabb minőségi szinten folyik a városban.

További programok »

FEL