MSZP: A kisposták újranyitása kapcsán semmilyen eredményt nem sikerült elérni

2023. június 23. 14:29 | Vincze Attila

Sajtótájékoztatón értékelte a Szövetség Békéscsabáért-frakció képviseletében az MSZP-s Miklós Attila és Fülöp Csaba a júniusi közgyűlés legfontosabb döntéseit pénteken. A képviselők többek között a költségvetés helyzetéről, valamint a postabezárásokról is szót ejtettek.

A tájékoztatón Fülöp Csaba a költségvetési rendelet módosításával kapcsolatban elmondta, hogy a város általános költségvetési helyzete alapvetően jónak mondható, hisz most is érkezett olyan központi támogatás, amely némi mozgásteret ad az önkormányzatnak. A képviselő kiemelte, hogy a városvezetés 30 millió forint többlettámogatást biztosít a fás szárú növények gondozására, ami szerinte egy nagyon fontos döntés, mert a település hatalmas lemaradásban van ezen a területen, rengeteg a kiszáradt növény, példaként említette, hogy a napokban két-három fa is kidőlt a városban. 

A politikus szólt arról is, hogy az egyéni választókerületek 2-2 millió forintos plusz forráshoz jutnak, így 4 millió forintos kommunális keret áll a helyi képviselők rendelkezésére, ami pont ugyanakkora összeg, mint a tavalyi évben. 

– A költségvetés stabil helyzete ki fog tartani az év végéig, jól és gondosan lett megtervezve a büdzsé, azok az előirányzatok, amiket beállított a városvezetés, tarthatóak lesznek, sőt még némi mozgástér is adódhat az év folyamán – hangsúlyozta.

A közgyűlés tárgyalta a békéscsabai sportlétesítmények helyzetét. Ezzel kapcsolatban Fülöp Csaba arról beszélt, hogy jelen pillanatban egy hibrid működési modell van ezen a területen, hisz van olyan létesítmény, amit a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. és van, amit a sportegyesületek üzemeltetnek. A közgyűlés azt javasolta, hogy egy egységes sportlétesítmény működtetési koncepciót kell megalkotni Békéscsabán, amelyben világosan elkülönülnek a működési, üzemeltetési és sportszakmai források, ezt pedig a vagyonkezelőnek kell kidolgoznia. 

Ezután Miklós Attila vette át a szót, aki a kisposták tavalyi bezárásáról beszélt. Mint fogalmazott, semmilyen eredményt nem sikerült elérnie Szarvas Péter polgármesternek az ügyben, hiába tárgyalt állítása szerint többször is a Magyar Posta képviselőivel. A politikus megjegyezte, hogyha a közgyűlés formálisan is meghatalmazta volna a városvezetőt a tárgyalások előtt, hogy járjon el az ügyben, akkor talán több mindent el lehetett volna érni, a polgármester azonban egyedül vette kézbe a dolgot, láthatóan hiába. Hozzátette: az önkormányzati tulajdonú épületben működő postahivatalok újranyitása esetében pedig lett volna keresnivalója a városnak.

A képviselő a szemétszállítás július elsejei átalakításáról is kifejtette véleményét. Mint ismert, ekkortól a MOL veszi át a hulladékgazdálkodás koncesszióját 35 évre, azonban ugyanúgy továbbra is a helyi válallkozások végzik el a konkrét szállítási feladatokat. Erről Miklós Attila annyit mondott, hogy a közgyűlésen jó lett volna érdemi vitát folytatni a témában, mert szerinte a vállalkozók a mai napig nem tudják, hogy fog működni az új rendszer.

A magas inflációval kapcsolatban a politikus felhívta a figyelmet arra, hogy nálunk 25 százalék körül van ez az érték, míg máshol Európában ez a szám jóval alacsonyabb. Ez pedig jócskán megnehezíti a helyi önkormányzat gazdálkodását is. 

– Minden területen emelnünk kellett, hisz szeptembertől emelkedik a menza, a tömegközlekedés, a parkolás díja, illetve a különböző térítési díjak is és azt mondjuk, hogy az infláció miatt. Általában Európában egyszámjegyű ez az érték, nálunk 20 százalék felett van. Lehet, hogy meg kellene kérdezni a közgyűlést, hogy ugyan miért – fogalmazott. 

Az eseményen a CsabaPark ügye is szóba került. Miklós Attila ezen a ponton kiemelte, örül, hogy az összességében négymilliárd forintból létrejött attrakció 10 év után végre kezd lassan úgy működni, ahogy kellene neki, de az, hogy hatékony, rentábilis lesz-e, csak az év végére derül majd ki. 

További programok »

FEL