MSZP: 2-300 millió forintos lyuk van a költségvetésben

A költségvetésben 2-300 millió forintos hiány van, ez annak köszönhető, hogy a közgyűlés túltervezte a helyi iparűzési adóbevételeket és az állami költségvetési támogatás mértékét – állítja Miklós Attila. A Magyar Szocialista Párt önkormányzati képviselője az októberi közgyűlés után értékelt.

Az MSZP-s képviselő a Modern Városok Programmal kapcsolatos polgármesteri prezentációra úgy reagált, hogy továbbra sem látja, honnan lesz meg a megvalósításhoz szükséges forrás. Hozzátette: a fejlesztésekre szüksége van Békéscsabának, de arra is gondolni kell, hogy az elkészült beruházásokat milyen városi forrásból üzemeltetik, illetve működtetik.

A napirendi pontok között tárgyalták a képviselők a költségvetési rendelet módosítását is. Miklós Attila ezzel kapcsolatosan úgy fogalmazott: Fülöp Csabával már a 2017-es költségvetés februári tárgyalásánál jelezték, hogy nem lesz tartható a város tervezett bevétele.

– 2-300 millió forintos lyuk van a költségvetésben, ami azért lehet, mert olyan sorok vannak betervezve a költségvetésbe – olyan fiktív bevételek – amelyek nem fognak bejönni a város kasszájába. Úgy néz ki, hogy ebben sajnos igazunk volt, és most ehhez kellett igazítanunk a költségvetést. Úgy tudjuk egyelőre egyensúlyban tartani a költségvetést, hogy intézményi forrásokat csoportosítottunk át – hangsúlyozta Miklós Attila, az MSZP önkormányzati képviselője.

A képviselő-testület az októberi ülésén döntött arról, hogy létrehozza a városgazdálkodási kft-t. Ez az MSZP-s képviselő szerint elhamarkodott lépés volt.

–A Békéscsabai Intézményellátó Centrumnak, a városüzemeltetési osztálynak és a vagyonkezelő zrt-nek kellene egy együttműködést kialakítani, és kitalálni azt, hogyan tud működni a városgazdálkodási kft. Ehhez képest ez a lépés egyelőre kimaradt a gondolkodásból, a városgazdálkodási kft. megalakult, de hogy tartalommal hogyan lesz feltöltve, ezt egyelőre nem látjuk – emelte ki az MSZP képviselője.

A közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján Miklós Attila kiemelte, hogy a város most rendelt forrást a Békéscsaba 300 programhoz. Mint mondta, ez azért fontos, mert elkezdődhet a tervek megvalósítása. Hozzátette: jövőre lesz Békéscsaba újjátelepítésének 300 éves évfordulója. Megjegyezte, a jeles esemény kapcsán azt kellene eldönteni, hogy csak magunknak, vagy az egész országnak akarjuk megmutatni Békéscsabát. Véleménye szerint meg kell mutatnunk, hogy Békéscsabának nem csak múltja, hanem jövője is van.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , ,