Az áprilisi, csabai közgyűlést értékelte az MSZP

2022. május 2. 13:39 | Papp Ádám Sándor

A Magyar Szocialista Párt az április 28-ai békéscsabai közgyűlést értékelte hétfőn reggel. Miklós Attila és Fülöp Csaba önkormányzati képviselők többek között a zárszámadás, a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. és a bányatavak fejlesztésével kapcsolatos döntésekről tartott tájékoztatót.

A grémium áprilisi ülésén elfogadta a zárszámadási rendeletet, amellyel az önkormányzat hivatalosan is lezárta a 2021-es pénzügyi évet. Fülöp Csaba emlékeztetett, hogy februárban elfogadták a 2022-es költségvetést és a 660 millió forint többletbevételi tervet is jóváhagyták, valamint meghatározták a szabadon felhasználható összegek prioritását. A számadáskor keletkezett 404 millió forint pénzmaradvány a tervhez lett hozzárendelve. Ismertette, hogy 100 millió forint nagyságrendű pénzügyi elszámolást rendeztek az állammal, 128 millió forint volt előirányozva a Volánbusz Zrt. 2022-es feladatainak támogatására, ez 15 millió forinttal csökkent, mert az összeget a földes utak karbantartására (így összesen 40 millió forintot) csoportosították át.

A képviselő arról is beszélt, hogy az önkormányzat a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. feladatfinanszírozására mintegy 200 millió forinttal kevesebbet tud költeni. Hozzátette: a cég öt éve jött létre, az lenne a cél, hogy minél több feladatot saját kivitelezésben tudjanak elvégezni, ne alvállalkozók bevonásával. Fülöp Csaba végül örömét fejezte ki amiatt, hogy az Andrássy Gyula Gimnázium új tornacsarnokot kap, amely egyrészt a többszáz tanuló javára válik, de a város sportinfrastruktúrájára is pozitív hatással lesz.

Miklós Attila arról beszélt, hogy a Volánbusz Zrt. az elmúlt időszakban kijelöléssel látta el feladatát Békéscsabán, ezen szeretne változtatni az önkormányzat, ezért a 2024-26-os időszakra európai uniós közbeszerzést írtak ki. A közgyűlés várja a pályázatokat, bíznak abban, hogy találnak egy olyan szolgáltatót, amely hosszú távon képes lesz megoldani a tömegközlekedést Békéscsabán. Elmondta: a Volánbusz buszállománya kezd elöregedni, ezért a közgyűlés a buszok átlagéletkorának csökkentését sürgeti, hogy a lakosok komfortosabb közegben utazhassanak.

A képviselő a bányatavak rendezésével kapcsolatban elmondta: környezeti hatástanokat rendelt meg a város, amelyben többek között szerepel az, hogy milyen a terület vízmegtartó képessége, mennyire befolyásolja a bányaművelés a talajvíz mozgását. Az önkormányzat továbbá ötletpályázatot írt ki, ahol arra kíváncsiak, hogy a békéscsabaiak mire hasznosítanák a tavat.

További programok »

FEL