MSZP: Békéscsaba idei költségvetése megmaradt a korábbi szinten

2021. június 29. 14:30 | Hidvégi Dávid

Kilenc hónap után tartott újra közgyűlést a békéscsabai önkormányzat. Az ülésen történteket, például a 2021-es költségvetés módosításának elfogadását értékelték az MSZP önkormányzati képviselői.

A sajtótájékoztatót Miklós Attila a köszönetnyilvánítással kezdte az egészségügyben, a szociális szférában és oktatásban dolgozók felé, valamint köszönetet mondott az önkormányzati dolgozóknak is, akik ellátták a feladatukat a pandémiás helyzetben. Hangsúlyozta: a békéscsabaiakat sok veszteség érte a járvány alatt, ezért reméli, hogy ősszel nem lesz egy újabb hullám.

– Fontos volt, hogy gazdaságilag egyensúlyban maradjon az önkormányzat. Sok békéscsabai vállalkozásnak okozott nehézséget az elmúlt egy év, de nem csak a turizmusból és a vendéglátásból élőknek. Nem szeretnék az országos politika felé elmenni, de azt el kell mondanom, hogy a kormányzat mentőcsomagjai nem mindig érték el a célzott szektort. Sokszor olyan eszközöket választott, ami értékelhetetlen volt a vállalkozások számára – fogalmazott a képviselő.

– Ezt az anyagot a módosításkor látta először a testület, hiszen a költségvetés elfogadása a veszélyhelyzet idejére esett – emelte ki Fülöp Csaba a 2021-es költségvetés módosításáról.

Az MSZP-s önkormányzati képviselő hangsúlyozta, hogy a költségvetés megmaradt a korábbi szinten.

– Idén 13 milliárd a működési főösszeg, míg 31 milliárd a beruházási főösszeg, így összesen 44 milliárd forint áll rendelkezésre. Februárban még nagy bizonytalansági tényezővel kellett szembenézni. Nem lehetett tudni, hogyan teljesülnek az adóbevételek, hiszen a helyi iparűzési adó megfeleződött kormányzati döntés miatt, ami több százmillió forint bevételkiesést jelent. Nem lehetett tudni azt sem, hogy ebben a helyzetben mekkora lesz az igény az önkormányzat által árusított ingatlanokra. A harmadik tényező a központi támogatás nem ismerete volt, hiszen februárban még nem lehetett tudni, hogy a kormányzat milyen összegű támogatást ad. A város végül 600 millió forintot kap – mondta.

Fülöp Csaba az új sportkoncepció kapcsán kiemelte, hogy hétfőn egy jól összeállított, igényes anyagot láthattak, amely illeszkedik a csabai sportéletéhez. A képviselő ezután kitért arra, hogy az NB I-ből kiesett csapatok az első másodosztályú szezonjukban megkapják az élvonalért járó támogatási összeget, ha bemutatnak egy feljutási koncepciót.

– Eddig az együttesek a másodosztályban az NB I-es összeg 60 százalékát kapták meg. Ez a változtatás sokat segít majd a Békéscsabai Előre NKSE-nek az esetleges feljutáshoz – tette hozzá.

 

 

Miklós Attila visszavette a szót és kitért a CsabaPark helyzetére, amely üzemeltetéséről is döntött a közgyűlés. A parkot 2022-től már nem a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt., hanem a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. működteti majd.

– A cég ügyvezetője azt ígérte, hogy még ebben az évben kapunk egy olyan működtetési koncepciót, üzleti tervet, amely bemutatja hogyan lehet ezt a szabadidőparkot rentábilisan üzemeltetni. Megtérülésről nem hiszem, hogy tudunk beszélni, hiszen több, mint 4 milliárd forintot költöttünk eddig a CsabaParkra, ami jelenleg inkább a helyieket kiszolgáló szabadidős park, mintsem turisztikai látványosság. Reméljük, hogy az új elemekkel idegenforgalmi attrakció jön létre – fogalmazott az önkormányzati képviselő.

Miklós Attila az Alföldvíz Zrt-vel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy állami beavatkozás kell ahhoz, hogy a vállalat túlélje a 2021-es évet. Hozzátette, hogy a kormányzati szándék megvan, de a 136 tulajdonos nem mindegyike van tisztában azzal, hogy mi várható a következő hónapokban. Kiemelte: Békéscsaba csak olyan döntést támogat, amely nem jár közvetlen vagyonvesztéssel az önkormányzat számára.

A végén kitért arra, hogy a közgyűlés az a fórum, ahol a város ügyeit megtudják beszélni.

– Azt gondolom, most, hogy újra élőben találkozhatunk, a problémák megoldásával kell foglalkoznunk, nem pedig azzal, hogyan lehet ezeket hárítani és lerázni. Szerintem minden hivatalnoknak az a dolga, hogy a békéscsabaiak érdekeit szolgálja és minél hamarabb megoldja a felmerülő kérdéseket. Azt gondolom, hogy a városháza vezetőjének, a jegyzőnek ebben élen kell járnia és példát kell mutatnia – zárta az értékelőt Miklós Attila.

További programok »

FEL