Modern Városok Program – Megújul a csabai piactér

Magyarország egyik legnagyobb vásártere lesz a csabai.

Lezárultak a békéscsabai piactérrel kapcsolatos perek, ami után a teljes terület az önkormányzat birtokába került. Ezzel elhárultak a tulajdon- és birtokjogi akadályai annak, hogy megkezdődjön a piac koncepcionális újratervezése és funkcióinak bővítése. A nagyívű fejlesztési program két ütemben valósul meg – tudtuk meg dr. Ferenczi Attila tanácsnoktól.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 740 millió forint jut a piac megújítására. Mivel a projekt ezen része már előrehaladottabb előkészítési fázisban van, ezért ennek megvalósítása történik az első ütemben. Ennek során egyrészt a meglévő vásárcsarnokot újítják fel, ami főleg energetikai, gépészeti korszerűsítést jelent. Emellett folytatódik és teljessé válik a termelői piac fedett területté alakítása, ami már két éve a tanyaprogramban elnyert támogatásból elkezdődött. A TOP-ból így a teljes területet le tudják fedni, illetve a jelenlegi lacikonyhák és lángossütők helyéül szolgáló pavilonsor felújításával kulturált környezetet tudnak biztosítani az ott működő vállalkozások számára. Ezen kívül az első ütem része a kerékpártárolók fejlesztése is – ismertette dr. Ferenczi Attila.

Ezeket a beruházásokat a város minél hamarabb szeretné megvalósítani. A tanácsnok reményei szerint az első ütem kivitelezése akár már ebben az esztendőben megkezdődhet, de reálisan a 2017-es esztendőben megvalósul.

A második ütem, amelyet a megállapodás értelmében több mint 5 milliárd forintból a központi költségvetés finanszíroz, a Trefort, Illésházi, Szabó Dezső utca, illetve a pavilonsor által határolt területen hajt végre további fejlesztést. Itt egyrészt egy új csarnoképületet, valamint a kistermelői piachoz hasonlóan, fedett árusító helyet alakítanak ki.

A tanácsnok elmondta, már ezen a területen is gondoskodni kell további parkolási lehetőségek biztosításáról, ezért a tervek szerint a gazdabolt melletti, jelenleg parkolóként működő területen egy parkolóházat építenek, összességében a teljes fejlesztés részeként több száz gépjármű elhelyezéséről kívánnak gondoskodni a parkolókapacitások bővítésével.

A beruházás részét képezi alapjában véve a piac környezetének a rendezése, hogy összességében egy európai színvonalú vásártér jöhessen létre, magas színvonalú szolgáltatásokkal, valamint elegendő számú kerékpár és autó tárolásához megfelelő kapacitású létesítményekkel – fogalmazott dr. Ferenczi Attila.

Megosztás:

Címke: ,