Folytatódik a piac fejlesztése

2022. január 12. 12:09 | Erdei-Kovács Zsolt

A békéscsabai piactér fejlesztése kapcsán kedden délelőtt tartott lakossági fórum fokozott érdeklődés mellett zajlott. A tájékoztatást szolgáló esemény a megnevezése ellenére jellemzően nem a lakosok, sokkal inkább az árusok figyelmét keltette fel.

A zord időjárásra való tekintettel a korábban meghirdetetthez képest nem a gazdabolt előtti járdaszakasz, hanem a nemrégiben elkészült parkolóház biztosított helyszínt az esemény számára. A módosítás abból a szempontból is relevánsnak bizonyult, hogy az épület földszintjére költözhetnek majd azok az árusok, akik nem a Kétegyházi úton kialakított nagybani piacot, hanem ezt a helyszínt választják majd az árusításra.

Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, korábban már több alkalommal adtak részletes tájékoztatást arról, hogyan zajlik majd a térségi vásártér kialakítása. – Békéscsaba legösszetettebb beruházásáról van szó, amely teljes egészében hazai forrásból, a Modern Városok Program támogatásának köszönhetően jön létre – emelte ki. Hozzátette: a tervezet mérete miatt a beruházó önkormányzat úgy döntött, hogy a projektet két részletben valósítja meg. Az első etapban elkészült a Kétegyházi úton található, 9000 négyzetméteres nagybani piac, valamint a parkolóház: a kétemeletes épületben összesen egyidejűleg közel 300 személygépjármű parkolhat majd. Erről itt írtunk bővebben!

 

Átmeneti lesz a költözés

A komplexum műszaki zárása január 5-én megtörtént, ezután a kivitelező az építési hatóságnál elindította a használatbavételi eljárást, benyújtotta a szükséges dokumentumokat. Ez azért különösen fontos, mert ha megvan az engedély, akkor kezdődhet meg a második szakasz, vagyis a munkaterület átadása. Az átadást követően indulhat a pavilonsor elbontása és az új piactér, valamint új vásárcsarnok kialakítása, a beruházás részeként pedig a jelenlegi nagybani piac is megújul.

A fejlesztés eredményeként egy félig zárt, félig nyitott, összesen 6000 négyzetméteres terület jön létre, ahol megfelelő körülmények között történhet majd az árusítás. A projekt része a terület revitalizációja, ez például azt is jelenti, hogy a Szabó Dezső utcát újra aszfaltozzák és közel 100 parkolóhelyet alakítanak ki. Az Illésház utcában további 13, párhuzamos parkolóhely készül, de a közvilágítást is megújítják és gyalogos átkelőhelyet hoznak létre.

Sódar Anita az ütemezéssel összefüggésben azt is közölte, hogy a reményeik szerint január végére megérkezik a használatbavételi engedély. Ezt követően a helyhatóságnak 40 naptári napja lesz arra, hogy a pavilonsort, továbbá a jelenlegi nagybani piac területét átadja a kivitelező Swietelsky Magyarország Kft. részére. A munkaterület átadása-átvétele optimális esetben február közepére történhet meg.

 

Aggódnak az árusok

Az árusok átmenetileg – hozzávetőlegesen egy évig és néhány hónapig – a parkolóház földszintjén kapnak majd helyet. A probléma, illetve az elárusítók részéről tapasztalható elégedetlenség és indulat alapvetően abból fakad, hogy az átmeneti hely és a jelenlegi hely között jelentős méretbeli különbség van. Mint egyikük név nélkül, kamerán kívül elmondta: aggódnak, mert nem tudják, hogy mi várható a továbbiakban. Kifejtette, hogy sokkal kevesebb elárusítóhely adható ki a parkolóház földszintjén, mint amire valójában szükség lenne. Azt hozta fel példaként, hogy elég csak abba belegondolni, hogyan nő egy autó ára, ha egyszerre három vásárló jelentkezik a megvételére.

A bizonytalanságnak többen is hangot adtak, köztük volt Ivanics János, aki fehérneműket és ruhaneműket árusít. Kérdésünkre úgy fogalmazott: jobb általános körülmények között lesznek, ha a beruházás megtörténik, hiszen nem fognak ázni és fázni. Az átmeneti időszakra vonatkozóan egy kérdés merült fel benne, mégpedig az, hogy a parkolóház földszintjén kialakítandó standrendszert pontosan hogyan valósítják majd meg, zárhatóak lesznek-e az árusítóhelyek?

 

 

A projekt második szakaszának teljesítési határideje 2023 második féléve, tehát az átmeneti időszak nagyjából egy évig és néhány hónapig tart majd. Kozma János, a Békéscsabai Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az árusok megkapták az alapvető információkat, amelyekre kíváncsiak voltak. Megérti az árusok aggodalmait és a félelmeiket, hiszen a felújítás az átmeneti időszakban kellemetlen helyzetet teremt. A bérleti díjakra vonatkozóan kijelentette, hogy azok nem fognak változni, a korábbi szinten maradnak.

– A régi, megszokott helyről el kell jönniük és ideiglenes helyen kell árusítaniuk, ami az eladóknak és a vevőknek is kényelmetlen szituáció, a beruházásnak azonban szükséges megvalósulnia és arra törekszünk, hogy ez zökkenők nélkül és minél gördülékenyebben történjen – mondta. Aláhúzta, hogy a megújult piac esztétikailag is vonzó környezet lesz, ahol korszerű és minőségi viszonyok között lehet majd árusítani.

Békéscsaba egyik legfontosabb, legmeghatározóbb beruházásáról van szó – hangsúlyozta a vezérigazgató. Arra is kitért, immár több mint két éve megígérte, hogy helyet biztosítanak az árusításhoz. A Kétegyházi úti nagybani piacon nagyobb teherautókkal is lehet majd közlekedni, nagyobb mennyiségű árut lehet kiszállítani – ismertette, azt is hozzátéve, hogy a parkolóház földszintjén három oldalról zárt, ideiglenes pavilonokat alakítanak ki. Összesen több mint 60 pavilonról van szó, amelyekben áramot és világítási lehetőséget biztosítanak és őrzést is garantálnak a bérleti díj fejében – részletezte.

 

Leghamarabb február elején kezdődhet a munka

Molnár Ferenc, a kivitelező Swietelsky Magyarország Kft. munkatársa, a projekt felelős műszaki vezetője kérdésünkre szintén a használatba vételi engedély fontosságát emelte ki, s mint mondta, a hatóságokkal egyeztetve, szorosan együttműködve benyújtották a szükséges dokumentációkat azért, hogy minél hamarabb megkaphassák az engedélyt így az árusok is minél hamarabb költözhetnek.

Reményeik szerint február első hetében már megkezdhetik a munkaterület elkerítését, valamint a bontási munkálatokat. Ismertette azt is, hogy a kivitelezést több ütemben szervezik és folyamatos lesz az egyeztetés, például ideiglenes forgalomtechnikai tervet készítenek majd, amit az önkormányzatnak kell engedélyeznie, jóváhagynia, a közlekedési útvonalakat ennek megfelelően alakítják ki.

További programok »

Önkormányzati hírek

Békéscsaba első kézből: Egy ember, két kerék, három város

Hazánkban is egyre népszerűbbek a kerékpárversenyek, egyre többen követik a világ legnagyobb körversenyeit, a Tour de France-t, a Giro d’Italia-t, a Vueltát televízión keresztül, vagy személyesen a Tour de Hongrie szakaszait. A kerékpáros túrák pedig az aktív kikapcsolódást keresők egyre kedveltebb célpontjai.
08:30
FEL