Hiánypótló fejlesztés: elkészült a piac melletti parkolóház Békéscsabán

2022. január 7. 17:20 | Vincze Attila

Elkészült a békéscsabai piac melletti parkolóház, jelenleg az épület használatbavételi eljárása zajlik. Az autósok egyelőre még nem vehetik birtokba az új parkolóházat, mivel oda hamarosan a piacfejlesztés második üteme miatt az érintett árusok költöznek majd át. Az ideiglenes állapot várhatóan a teljes projekt jövő évi befejezéséig tart.

Tömött parkolók és torlódás várja már hosszú évek óta a piaci napokon az autósokat a békéscsabai vásártérnél. Az általunk megkérdezettek szerint a helyzet lassan tarthatatlanná válik, szinte mindenki a megoldásra vár.

Hamarosan azonban megoldódhatnak majd a környéken a parkolási gondok, hiszen a piac melletti területen elkészült az új, három szintes, 292 férőhelyes parkolóház. Az építési munkálatok nagyjából egy évig tartottak. A beruházást végző Swietelsky Építő Kft. projektvezetője elmondta, hogy a szerkezetépítésnél egy modern látszóbeton megjelenést alkalmaztak, melyhez speciális betonadalékot kellett használniuk. Molnár Ferenc kiemelte, hogy a parkolóház műszaki átadása megtörtént, már csak a használatbavételi engedély megszerzése van hátra.

– A műszaki átadás-átvétel lezárását követően a használati engedélyezési eljárás a kivitelező feladata, amely január hatodikán már elkezdődött – fogalmazott.

A Modern Városok Program részeként, nettó 8,5 milliárd forintból zajló fejlesztés azonban az elkészült parkolóháznál jóval többről szól majd. A beruházás következő ütemében a piac teljes környezete, beleértve az azt határoló utcákat, illetve a vásártéri pavilonsorok is megújulnak. Ehhez viszont az árusok egy részének ideiglenesen ki kell költöznie a piacról.

– A második ütem kivitelezési munkái miatt a kültéri árusító egységek a parkolóház a földszintjére költöznek majd. Ez az állapot ideiglenes lesz, de a második ütem fejlesztésének a végéig ez az átmeneti helyzet fenn fog maradni – mondta Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Arról még egyelőre nincs döntés, hogy a parkolóház két emeleti szintjén lehet-e majd parkolni addig, amíg az árusok a földszinten tartózkodnak. A beruházással kapcsolatban január 11-én 10 órakor tartanak lakossági fórumot a Szabó Dezső utcai gazdabolt előtt. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a teljes projekt jövő év első felében készülhet el.

További programok »

FEL