Elkészült a piac melletti parkolóház: hamarosan megoldódnak az autósok gondjai

2022. február 25. 09:45 | Vincze Attila

Január végén megkapta a használatbavételi engedélyt a piac mellett nemrég elkészült parkolóház. Ez egyrészről azt jelenti, hogy a terveknek megfelelően az épület földszintjére ideiglenesen beköltözhettek az árusok a bontás alatt álló, régi, nagybani piac területéről, másrészről pedig két szinten, mintegy 160 ingyenesen használható parkolóhely vált elérhetővé az autóval érkező vásárlók számára.

A békéscsabai piac évtizedek óta nem csak a helyiek, hanem az egész térség számára közkedvelt vásártér és találkozási pont. Az autóforgalom folyamatos növekedésének következtében azonban mára – a piaci napokon legalábbis – halaszthatatlanná vált a környéken való parkolási nehézségek megoldása. A helyzet gyakorlatilag eljutott arra a pontra, hogy az autóval érkezőknek akár több száz métert is kellett gyalogolniuk, mire be tudtak lépni a piac területére. Az árusok és a vásárlók joggal kérték azt a városvezetéstől, hogy ezen a problémán mihamarabb javítsanak.

A változás lehetősége akkor ért kézzelfogható közelségbe, amikor a kormány által indított Modern Városok Programba bekerült a piac komplex fejlesztésének terve. Az összesen 8,5 milliárd forint értékű békéscsabai térségi vásártér kialakítását célzó projekt első ütemének legfontosabb fejlesztése egy parkolóház létesítése volt. A piaci parkolási igények teljesítéséhez a Szabó Dezső utcán a korábban is parkolóként használt „Gazdabolt” melletti területen vasbeton szerkezetű parkolóház épült fel, 3 parkoló szinttel, ami 292 személygépjármű elhelyezését biztosítja. Közben a parkolóház építésével párhuzamosan a Kétegyházi úton, a régi állatvásártér egy részén, egy 9000 négyzetméter nagyságú területen befejeződtek az új nagybani piac munkálatai is. A parkolóház a terveknek megfelelően január végén megkapta a használatbavételi engedélyt, így megindulhatott az árusok átköltözése.

Kozma János, a piac fenntartását végző Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, azok az árusok, akik átköltöztek, már február 19-én kinyithattak, vagyis a parkolóház földszintjén elindult az árusítás. Mint mondta, csupán 3-4 eladó döntött úgy, hogy nem él a lehetőséggel, ők a felújított nagybani piacra térnének majd vissza. 

– Ez egy nagy változás, hiszen többen szabadtéri pavilonokban, az árusok által épített sátrakban vagy egyszerűen a földön árultak, ezt a helyzetet ők és a vásárlók is megszokták. A parkolóházban más a helyzet, hiszen árammal ellátott pavilonokat alakítottunk ki számukra. A munka folyamatosan zajlik – közölte a vezérigazgató.

 

Az árusok nagy része már átköltözött a parkolóház földszintjére. Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

A vásárlók már most a korábbinál kulturáltabb, modernebb körülmények között látogathatják a piacnak ezt a területét is. Ráadásul a parkolóház emeleti része szintén használhatóvá vált a vevők számára: egyelőre ugyan csak az első emeleten lehet parkolni, de egy-két héten belül a második szint is megnyílik a vásárlók előtt. A két emeleten összesen 160 ingyenes parkolóhely áll rendelkezésre, miután azonban az árusok visszaköltöznek az új vásártérre, utána már teljes kapacitással üzemel majd a létesítmény.

A beruházás folytatásához a kivitelező február 14-én kapta meg a munkaterületet. A második ütemben a volt nagybani piac területén új, 6153 négyzetméter alapterületű, fedett-nyitott vásárcsarnok épül, valamint új pavilonsor épül a jelenlegi helyén, továbbá megújulnak a környező utcák is. A munkálatok egyrészt érintik a volt nagybani piacot, másrészt a környező utakat, konkrétan a Szabó Dezső, a Trefort, és az Illésházy utcákon kell a következő, nagyjából egy évben forgalomváltozásokra számítani.

– Ahogy az eredeti tervekben is szerepelt, a projekt keretében ezen közterületek is megújulnak. Továbbá a vásárcsarnokot és a volt nagybani piac területét elválasztó egyik pavilonsor is átépítésre kerül. A vásárcsarnokhoz közelebb eső pavilonsor az önkormányzat tulajdonát képezi. Ennek átépítésére február végén kapja majd meg a kivitelező a munkaterületet. A tervek szerint 2023. márciusára készül el a teljes beruházás – fogalmazott Wittmann László, a békéscsabai polgármesteri hivatal stratégiai-fejlesztési osztályának vezetője.

Az önkormányzat arra kéri a piac körül közlekedőket, hogy óvatosan vezessenek és figyeljék a forgalomterelő táblákat. A városvezetés a beruházás ideje alatt a kivitelező céggel folyamatosan egyeztet és a lehetőségekhez mérten mindent megtesz a lakosság pontos tájékoztatásáért.

További programok »

FEL