Békéscsabai térségi piac – várhatóan nyár végére költöznek át a bérlők

2023. július 14. 09:07 | Mikóczy Erika

Nemrégiben hivatalosan is átadták Békéscsaba új térségi vásárterét. A Modern Városok Programban, mintegy 8 milliárd forint kormányzati forrásból létrejött beruházás a város elmúlt évtizedének legnagyobb volumenű projektje. A piaccal kapcsolatos friss tudnivalókról Kozma Jánossal, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójával beszélgetett 7.Tv Aktuális című műsorában D. Nagy Bence műsorvezető.

– Az utóbbi idők egyik legnagyobb beruházása volt Békéscsabán a térségi vásártér kialakítása. Milyen igény szülte ezt a fejlesztést?

– A piac teljes felújításával az volt a célunk, hogy a csabai lakosok és az ideérkező vendégek részére egy nyüzsgő, nagyon aktív piacot alakítsunk ki. Az új vásártér modern, komfortos és rendezett körülményeket biztosít mind a vevők, mind az eladók, kereskedők számára. A piac elkészült, a hivatalos átadása megtörtént, jelenleg az árusok beköltöztetése van folyamatban, ami a terveink szerint a nyár végére befejeződik. A térségi vásárteret júniusban hivatalosan is átadták. Ez nagyon nagy létesítmény, hiszen magában foglal egy új csarnokot, amelyben 18 árusítóhely van, illetve ott találhatók a műszaki kiszolgáló berendezések. Áll továbbá egy nyitott, fedett részből, a fedett rész alatt 102 pavilon található, valamint 24 raktár. Itt szintén vannak kiszolgálóhelyiségek, mosdók, egyéb helyiségek, valamint 34 kőpad is. A harmadik eleme a 10 darab büfé, hisz a régi lángosos sort lebontottuk, helyette újakat építettek a szakemberek. Ezen kívül nagyon sok a szabad terület, ez részben közlekedésre szolgál, részben pedig piactérként is funkcionál, nagy igény van erre az árusok részéről. Sok növénysziget szépíti, zöldíti a piac területét. A pavilonos rész közepén található egy közösségi tér is, egy agora, padokkal. Meg kell említeni továbbá, hogy nagyon sok kerékpártároló készült, valamint a parkolóháznak is köszönhetően lényegesen több lett a parkolóhely, mint korábban volt.

 

 

– Mi következik ezután? Milyen munkák vannak folyamatban jelenleg?

– Amint megtörtént az átadás, azonnal megkezdődött a kereskedelmi átalakítás. Talán ahhoz hasonlítanám, hogy amikor elkészül például egy áruház épülete, utána jön az áruházlánc, és a saját igényeinek, designjának megfelelően kialakítja a belső teret. A mi esetünkben most éppen ez történik. Jelenleg a bérlőkkel együttműködve elkezdtük a belső részek kialakítását. Ez azért is fontos, mert a pavilonokból 102 darab van, de rugalmasan alakítható, így ezekből 1-től 6-ig bármennyit lehet bérelni. Ha valaki többet bérel, ott némi belső átalakításra van szükség. Ki kell szedni a közfalakat, kicsit át kell alakítani a villanykapcsolókat, dugaljakat. Ezen kívül a bérlőknek ki kell alakítaniuk a belső berendezést: polcokat, polcrendszereket, próbafülkéket kell elhelyezniük a profiljuktól függően. Azok a partnereink, akik már nagyon régen itt vannak, és átmenetileg a parkolóházban kaptak helyet, most a végleges helyükre költözhetnek. Mint többen is elmondták: hosszú távra terveznek, úgy szeretnék kialakítani az új helyüket, hogy az nagyon jó legyen.

 

– Mit szólnak a bérlők ehhez az óriási változáshoz?

A leendő bérlők nagy része most is a bérlőnk, de eddig máshol árusítottak, és most egy kis félelemmel tekintenek a jövőbe. A költözés mindig izgalommal jár, de igyekszünk megnyugtatni őket, hiszen nekünk ez már a negyedik visszaköltözésünk. A piac másik részének az átalakítása is három ütemből állt: a kőpadok, utána a zöldséges piac, majd jött a csarnok átalakítása. Minden esetben ideiglenesen másik helyre költöztettük a partnereinket, akik a munka befejeztével visszaköltöztek. Az új részen a most kialakított helyek zöme már elkelt, a csarnokban lévő nagyobb elárusítóhelyekre várunk még jelentkezőket. Úgy tűnik, azoktól kicsit jobban tartanak a kereskedők, hogy lesz-e ott is elegendő forgalom. Most azon törjük a fejünket, hogyan tudunk olyan megoldásokat alkalmazni, hogy a közlekedés is teljesen rendben legyen, és a bérlői igényeket is ki tudjuk elégíteni. Mindenben igyekszünk segíteni a bérlőinket, hogy mielőbb átköltözhessenek az új helyre.

 

– Mikorra üzemelhet teljes kapacitással a vásártér?

A bérlőkkel egyeztetve naponta foglalkozunk ezzel a kérdéssel, megbeszéltük velük azt is, hogy meddig biztosítjuk számukra a parkolóházat kereskedelmi területként. Most úgy látjuk, hogy a nyár végére befejeződnek az átalakítások, a terveink szerint addigra már átköltözik minden bérlőnk, a parkolóházban így megszűnik a kereskedelmi tevékenység. A piacon az igazi dömping ősszel várható majd, amikor visszajönnek az emberek a szabadságról. Illetve akkor jönnek olyan termékek nagyobb volumenben, amelyek felpörgetik az árusítást. Úgy gondolom, őszre nyüzsgő élet lesz a térségi vásártéren, és nemcsak a piaci napokon. Remélhetőleg ezáltal nemcsak térségi szinten, hanem akár országos szinten ismert, és a legjobbak közé tartozó piac lehet a békéscsabai. Szerintem látványban már ott tartunk.

További programok »

Gazdaság

Hús, hal, zöldség, sajt – a grillrácson mind ízletesen elkészíthető

Javában tart a grillszezon, a boltokba kerülő grilltermékek jelentős része idén is hazai gyártóktól származik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint még mindig a sertéshúsból készült termékeket, grillkolbászokat vásárolják a legtöbben, de nagyon népszerűek a grillsajtok is. Egyre több a fűszerezett, közvetlen sütésre előkészített termék a boltok kínálatában. Fűszerezés szempontjából folyamatosan nő a hajlandóság a kísérletezésre.
06:25
FEL